Trump'ın avukatları azil yargılamasının 'cadı avı' olduğunu savundu

ABD'de taraftarlarının düzenlediği Kongre baskınında 'isyana teşvikle' suçlanan eski başkan Donald Trump'ın Senato'daki azil duruşmasında sona yaklaşıldı. Savunma için kendilerine verilerin 16 saatlik sürenin yalnızca üç saatini kullanan Trump'ın avukatları, azil yargılamasının eski başkanı hedef alan bir 'cadı avı' olduğunu öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 6 Ocak'taki Kongre baskını nedeniyle 'isyana teşvik' suçlamasıyla Senato'da azil yargılaması süren eski başkan Donald Trump'ın duruşmasında dördüncü gün sora erdi. Trump'ın avukatları, savunma için kendilerine verilen 16 saatin yalnızca üç saatini kullanırken, azil yargılamasının 'Demokratların siyasi intikamı' olduğunu ve Trump'ı hedef alan 'cadı avının' bir parçasını oluşturduğunu ileri sürdü. 

Savunma ekibi, 'görevi sona ermiş bir başkanı azil istemiyle yargılamanın anayasal olmadığı' ve 'Trump'ın 6 Ocak'taki konuşmasının ABD Anayasası'nın Birinci Ek Maddesi'ndeki ifade özgürlüğü kapsamına girdiği' tezlerini savundu. Trump'ın avukatlarının savunmalarını erken bitirmesi üzerine üç saat süren soru-cevap bölümüne geçildi ve bu bölümde senatörler hem iddia hem de savunma makamlarına sorularını yöneltti. Mahkemenin akşam saatlerinde soru-cevap bölümünü de tamamlayarak sona ermesiyle eski başkanla ilgili kararın cumartesi günü (13 Şubat) verilebileceği sanılıyor.

Soru-cevap faslının ardından, 6 Ocak'ta bazı senatörlerin göstericilerle karşı karşıya gelmesini önleyen Eugene Goodman adlı Kongre polisine Kongre Altın Madalyası verilmesi kabul edildi.

'BUNLAR SIRADAN SÖYLEMLERDİR'

Trump'un savunma ekibinde yer alan avukatlardan Michael van der Veen, yaptığı açılış konuşmasında, "Senato'ya sunulan azil gerekçesi adil değildir ve anayasaya açıkça aykırı olan siyasi intikamın bir parçasıdır" dedi. Van der Veen, Trump'ın destekçilerine yönelik söylemleri hakkında ise "Bunlar, sıradan siyasi söylemlerdir. Bu söylemi, yüzyıllardır siyaset yelpazesinin farklı kesimlerinde yer alan insanların kullandığı dilden ayırmak mümkün değildir. Sayısız siyasetçi, ilkelerimiz için savaş vermekle ilgili konuşmalar yapmıştır" dedi.

100 sandalyeli Senatoda Trump'ın suçlu bulunabilmesi için en az üçte iki çoğunluğun (67 senatör) Trump aleyhinde oy vermesi gerekiyor. Demokratların ve Cumhuriyetçilerin 50'şer sandalyeye sahip olduğu mevcut Senato aritmetiğinde Trump'ın Cumhuriyetçi senatörlerin oylarıyla aklanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Bugüne kadar yargılamayla ilgili açıklama yapan Cumhuriyetçilerin büyük bölümü Trump lehinde oy kullanacakları mesajını vermişti. Biri polis toplam beş kişinin hayatını kaybettiği Kongre baskını konusunda Trump'ın 'isyana teşvik' ile suçlandığı azil maddesi, 14 Ocak günü Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmişti. (AA/Amerika'nın Sesi)