Trabzon'da aday isimler içinde sürprizler var

İlk sıraya bakan Adil Karaismailoğlu'nu koyan AK Parti'de mevcut milletvekillerinin hiçbiri aday gösterilmezken, CHP'de Ahmet Kaya ikinci sıraya düştü, ilk sıra Sibel Suiçmez'in oldu.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde siyasi partilerin Trabzon'da milletvekili adayları belli oldu. AK Parti'nin mevcut milletvekillerinden hiçbirini listeye almadığı seçim için CHP diğer illerde ittifak üyesi partileri listesine alma stratejisini Trabzon'da uygulamadı

Aday çıkarmayan Saadet Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti, Trabzon'da CHP listesini destekleyecek. İYİ Parti'de 1'inci sıra değişirken MHP'de de ilk sırada olması beklenen Prof. Dr. Süleyman Türedi'nin liste dışı kalması dikkat çekti. Aday listelerinde mevcut 6 vekilden sadece CHP Milletvekili Ahmet Kaya'nın yeniden aday gösterildi.

AK PARTİ'DE 6 ADAYIN SADECE 2'Sİ ADAY ADAYLARINDAN

2018 Genel Seçimleri'nde 6 vekilin 4'ünü kazanan AK Parti, büyükşehirlerde aday gösterme stratejisini Trabzon'da da uyguladı. Listenin ilk sırasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yer aldı. Trabzon'dan aday gösterilmesi beklenen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Bursa 2'nci Bölge birinci sıradan aday gösterildi. AK Parti'de listede olması beklenen bir diğer isim AK Parti MYK Üyesi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, ikinci sırada yer aldı. AK Parti, tek seçim bölgesi olan Trabzon'da kentin doğusundaki Of ilçesinden Karaismailoğlu ve batı ilçelerinden Şen'i ilk iki sıraya alarak coğrafi dengeleme yaptı. Üçüncü sırada ise Yılmaz Büyükaydın yer aldı. Büyükaydın'ın adaylığı da listedeki sürprizlerden biri oldu. 

AK Parti'de aday adaylarından sadece 4'üncü Vehbi Koç ve 5'inci sıradan Meryem Sürmen listede kendine yer buldu. Listenin son sırasına Zafer Ofluoğlu adını yazdırdı. Mevcut milletvekillerinden yeniden aday adayı olan Salih Cora ve Bahar Ayvazoğlu ise listede kendine yer bulamadı. AK Parti'de aday adaylarından sadece iki ismin listede yer alması, parti içinde eleştiri konusu oldu. Daha önce temayül yoklaması yapan partide listedeki 4 isim başvuru yapmadan listede yer almış oldu.

CHP'DE İLK SIRA SUİÇMEZ'İN

Trabzon'da milletvekili sayısını artırmak isteyen CHP'de, listenin ilk sırası beklendiği gibi oldu. 3 dönem Trabzon Baro Başkanlığı yapan ve daha sonran Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı görevini yürüten Sibel Suiçmez liste başında yer aldı. Kentin en başarılı milletvekillerinden görülen Ahmet Kaya ise ikinci sıraya alındı. Listenin üçüncü sırasında Murat Özçilingir, 4'üncü sırasında Musa Hacıoğlu, 5'inci sırasında İlker Akıncı, 6'ncı sırasında Mustafa Erdi Çakır yer aldı. Milletvekili adayı olmak için il başkanlığı görevini bırakan Ömer Hacısalihoğlu liste dışında kaldı. CHP'nin listesi oy oranının daha yüksek olduğu batı ilçelerindeki aday adaylarının üst sıralarda olmaması sebebiyle eleştiriliyor.

4 MİLLET İTTİFAKI PARTİSİ CHP'Yİ DESTEKLEYECEK

CHP'de 3,4,5 ve 6'ncı sıraların, Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti'ye bırakılması bekleniyordu. Fakat ittifak partileri listede yer almadı. Bu partiler Trabzon'da CHP listesini destekleyecek.

İYİ Parti Trabzon'da, ilk sırayı, partinin önemli isimlerinden Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Yavuz Aydın aldı. Mevcut milletvekili Hüseyin Örs'ün ise liste dışı kalması sürpriz olarak değerlendiriliyor. Örs'ün partide başka bir görevde değerlendirebileceği konuşuluyor. İYİ Parti'de ikinci sırayı Büyükşehir Belediyesi İyi Parti Grup Başkan Vekili Arslan Güner aldı. Listenin üçüncü sırasında Serpil Akçay, dördüncü sırada Tahsin Akyüz, beşinci sırada Akın Çelik, 6'ncı sırada Bülent Arslan yer aldı. İYİ Parti'nin CHP ile birlikte ikinci milletvekili için çekişmesi bekleniyor.

2018 Genel Seçimleri'nde İYİ Parti'den daha yüksek oy almasına rağmen 'artık oylar' sebebiyle milletvekili kazanamayan MHP'nin en güçlü adayı olarak görülen Prof. Dr. Süleyman Türedi listede yer almadı. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki başhekimlik görevinden adaylık için istifa eden Türedi'nin liste dışı kalması sürpriz olarak değerlendirildi. MHP'de listenin ilk sırasında il başkanlığı görevinden istifa eden Bekir Sıtkı Tarım oldu. MHP'nin diğer adayları sırası ile Yavuz Tellioğlu, Şener Pul, Edanur Altıntaş ve Murat Aksoy oldu.

TİP KENDİ LİSTESİYLE GİRECEK, HDP İLK 3'Ü EMEP'E BIRAKTI

Emek ve Özgürlük İttifakı partilerinden Türkiye İşçi Partisi (TİP) aday çıkardığı 51 il arasında Trabzon da yer aldı. TİP'in listesinde ilk sıra Süleyman Hacıbektaşoğlu'nun oldu. Bir diğer aday aday adayı Yavuz Kaynar da ikinci sırada yer aldı. Genel merkez atamasıyla aday olan kalan dört isim ise Ömür Özdemir, Emine Spor, Asil Madenli ve Kemal Bakırcı oldu. Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde seçimlere Yeşil ve Sol Parti listesinden girecek olan Halkların Demokratik Partisi'nde (HDP) Trabzon'da ilk üç sıra EMEP'e bırakıldı. EMEP adına Yeşil ve Sol Parti logosu altında ilk üç sırada Fatma Biçer, Abdul Özcan ve Hanife Sever yer aldı. HDP kontenjanında ise İbrahim Baykan, Nurettin Karadeniz ve İsmail Calga listede kendine yer buldu.

Memleket Partisi, ilk kez katılacağı genel seçimlerde Trabzon'da liste başına il başkanlığı görevinden istifa eden Erkan Armutçu'yu yazdı. İttifaklarda yer almayan Memleket Partisi, kentte karşılığını test edeceği seçimde listesini Yasin Bahçekapılı, Murat Yıldız, Ahmet Üçüncü, Doğan Emirzeoğlu, Utku Arslan ile tamamladı.

 

Etiketler Trabzon seçim adaylar