VİDEO

Trabzon sokaklarında seçim nabzı: AK Parti mi CHP mi?

31 Mart seçimleri öncesi Trabzon'da tercihlere ekonomik tepki hakim. Kararsız seçmenlerin bir hayli fazla olduğu kentte, Ortahisar'da AK Parti ile CHP arasında kıyasıya bir yarış olması bekleniyor.

TRABZON - AK Parti'nin kalelerinden olan Trabzon'da seçim yarışı büyükşehirde değil merkez ilçe Ortahisar'da yaşanacak.

Oy tercihlerini sorduğumuz Trabzon'da ekonomik gerekçelerle tepki gösterenlerin bir çoğu kararsız olsa da büyükşehir için AK Parti adayı Ahmet Metin Genç belirgin bir şekilde önde görülüyor. Ortahisar'da ise rekabet yüksek. AK Parti adayı Ergin Aydın partisinin kentteki gücüyle iddialı bir konumda gözükse de CHP adayı Ahmet Kaya, kentteki tanınırlığı, milletvekilliği döneminde kazandığı sempati kendisini öne çıkarıyor.

YURTTAŞLARIN SEÇİME 'GEÇİM' DİYEREK GİDİYOR

Görüştüğümüz Trabzonlu seçmenler, sandık başına yerel seçimler için gidecek olsalar da ağırlıklı olarak hayat pahalılığından şikayet ederek, tercihlerini bu etkenin belirleyeceğini söylüyor. Özellikle daha önce AK Parti'yi desteklediğini söyleyen emekli kesim de maaşlarının düşüklüğü ve geçim sıkıntısı sebebiyle tercihlerini değişebileceklerini dile getiriyor. Ülke genelindeki geçim dertlerinin dışında yerel sorunlar olarak da trafik yoğunluğu ve sosyal alan kısıtlığı şikayetleri öne çıkıyor. Görüştüğümüz çok sayıda seçmenden sandığa gitmeyeceklerini de duyduk.

"Akşamdan sabaha fiyatlar değişiyor, usandık" diyen bir ev emekçisi kadın, bunun sorumlusunun iktidar olduğunu söylüyor. Oy kullanmayı düşünmediğini dile getiren seçmen, "17 bin lirayla bir aile geçinebilir mi? Bunun zaten 15 bin lirası kira. Bunun faturaları, çocuk harcamaları var. Hiç kimseye oy kullanmayacağım. Yıllardan beri AK Partiliyim ama daha oy vermem. Başka birinin de düzelteceğini düşünmüyorum" diyor.

Bir emekli vatandaş ise kentte öncelikle trafik sorunlarının çözülmesini ve fiyat artışlarının denetlenmesinin gerektiğini belirtiyor. Oy tercihlerini bu sorunları çözebileceğini düşündüğü adaylara göre yapmayı düşündüğünü kaydeden emekli yurttaş "Büyükşehirde Ahmet Metin Genç, Ortahisar'da Ahmet Kaya'yı tercih edeceğim. İki tane Ahmet'i seçeceğiz" sözlerine yer veriyor.

KURT: TRABZONLU SEÇMEN AVANTAJI NEREDE GÖRÜRSE ONA YÖNELİR

Trabzonlu gazeteci-yazar Hasan Kurt, seçimin her dönemde olduğu gibi vaatler üzerinden yürüdüğünü esas amacın kentin sorunları değil, koltuk yarışı olduğunu söylüyor. Trabzon'da çok büyük bir değişim beklemediğini kaydeden Kurt, ilçe bazında ise değişimler olabileceğini, bunlardan birinin de Ortahisar olduğunu kaydediyor. Trabzonlu seçmenin kamuoyunda konuşulduğu kadar tutucu bir yapıda olmadığını ifade eden Kurt, "Vatandaşların bir önceki seçimdeki tercihine göre yorum yapıyoruz. Ancak vatandaş avantajı, menfaati nerede bulursa ona yönelir. Yurdun genelinde olduğu gibi Trabzon'da da durum bu" sözlerine yer veriyor.