Tony Blair'in 'Sir' unvanının geri alınması için toplanan imza 600 bini geçti

İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'e verilen şövalye unvanının geri alınması için çağrıda bulunan dilekçeyi 600 binden fazla kişi imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 1997'den 2007'ye kadar iktidarda olan İşçi Partisi'nin eski liderine, 1 Ocak'ta, ülkenin en eski ve en kıdemli şövalye nişanı olan Jartiyer Nişanı verdi. Böylece adının önüne 'Sir' unvanı eklenen Blair, bunu "muazzam bir onur" olarak nitelendirmişti.

BBC Türkçe'deki habere göre imza kampanyasını düzenleyenler, Blair'in Irak savaşındaki rolünün onu birçok ölümden "kişisel olarak sorumlu" kıldığını belirtiyor ve Blair'i "savaş suçu" işlemekle suçluyor.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise Blair'in bu unvanı "hakettiğini" söyledi.

Hükümetten bir yetkili de, "İngiltere için pek çok iyi şey yapmış olan" eski başbakanın bu şekilde ödüllendirilmesinin "doğru olduğunu" savundu.

Blair'e bu unvanın verilmesi Kraliçe 2. Elizabeth'in kararıydı ve bu unvanı en son Muhafazakar Partili eski başbakan John Major'a vermişti.

Kampanyalarda 10 bin imza sayısına ulaşan dilekçelere hükümetin yanıt vermesi, 100 bin imzayı aşanların ise parlamentoda tartışılmak üzere değerlendirmeye alınmasını gerektiriyor.

'SAVAŞ SUÇLARINDAN SORUMLU TUTULMALI'

Ses sanatçısı ve sunucu Angus Scott tarafından change.org web sitesinde başlatılan kampanyanın dilekçesinde, Blair'in görevdeyken "hem Birleşik Krallık anayasasına hem de toplumunun dokusuna onarılamaz zararlar verdiğini" söylüyor.

Dilekçede Blair ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:
"Sayısız masum, sivil ve askerin ölümüne neden olan çatışmalardan şahsen sorumluydu. Sadece bu yüzden savaş suçlarından sorumlu tutulmalı."

"Tony Blair, başta Kraliçe olmak üzere kamunun kendisini herhangi bir şekilde onurlandırmasına, en az layık olan kişidir."

Hükümet tarafından Kraliçe'nin onayı için hazırlanan Yeni Yıl Onur Listesi'nden farklı olarak, Jartiyer Nişanı Kraliçe tarafından kişisel bir hediye olarak veriliyor.

Onurların Düşürülmesi Komitesi, bu şekilde verilen şövalyeliklerin kaldırılmasını talep edemiyor. (Kaynak)