TikTok’ta yayılan boraks tehlikesi: 'Kilo vermeyi bırakın...'

Kilo verme, eklem ağrılarını dindirme ve bağışıklığı kuvvetlendirme iddiasıyla boraksı suyla karıştırıp kokteyl yaparak içen kişiler tecrübelerini takipçileriyle paylaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TikTok’ta, toksik olmadığı iddia edilen ve ev temizlemede kullanılan boraksın tüketilmesini teşvik eden videolar viral oldu. 

Kilo vermek, eklem ağrılarını dindirmek veya bağışıklık sistemini güçlendirmek iddiasıyla, böcek ilaçlamasında ve temizlik maddesi olarak kullanılan bor minerali içeren boraksı, suyla karıştırıp kokteyl yaparak günlük olarak içen kişiler deneyimlerini ve tariflerini sosyal medya kanallarından takipçileriyle paylaşıyor.

'AKCİĞER'DE HASAR BIRAKABİLİR'

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre boraks maddesinin yutulmasının ve ciltle temasının ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunan Ankara Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi ve Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Boraks bulaşık ve çamaşır yıkamada, tuvalet, halı, mobilya temizliğinde kullanılan bir temizleyicidir. Ev içerisinde böcek ilacı olarak da kullanılabilmektedir. Boraks, nadir bir element olan boron, sodyum ve oksijen içerir. Kazara veya kasıtlı olarak yutulduğu takdirde, vücutta ciddi zararlara yol açabilir. Küçük dozlarında bile zehirli etkisi ortaya çıkabilir. Solunduğunda akciğerde hasar bırakabilir. Erkeklerde kısırlığa yol açabilir. Kilo vermek amaçlı kullanmayı bırakın temizlikte kullanıldığında dahi mutlaka eldiven giyilmeli, iyi havalandırılmış bir bölgede kullanılmalı, kıyafetlere bulaşırsa kıyafetler çıkarılmalıdır."

Etiketler Tiktok boraks zehir