Thomas Sankara davası: Eski Burkina Faso Cumhurbaşkanı suçlu bulundu

Burkina Faso eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaore ve eski güvenlik şefi Hyacinthe Kafando, Marksist lider Thomas Sankara’nın 1987’deki suikastıyla ilgili görülen davada müebbet hapse çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Burkina Faso'da 1987 yılında yapılan askeri darbe sırasında iktidardaki Marksist lider Thomas Sankara’nın öldürülmesiyle ilgili görülen davada eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaore ve eski güvenlik şefi Hyacinthe Kafando müebbet hapse çarptırıldı.

27 yıl boyunca iktidarda kalan Campaore’nin Sankara’nın ölümünü aydınlatmaması cinayetin arkasında olduğuna dair şüpheleri güçlendirmişti.

2014’te gerçekleşen bir darbeye kadar ülkeyi yöneten Compaore, 27 yıl sonra ülkeyi terk edip Fildişi Sahili’ne kaçmıştı.

NE OLMUŞTU

"Afrika’nın Che Guevara’sı" olarak bilinen Sankara, 1983’te 33 yaşında iktidara gelmişti. Sankara, 37 yaşındayken, 15 Ekim 1987’de düzenlenen darbe sırasında vurularak hayatını kaybetti.

Günümüzde cihatçı grupların etkin olduğu ve insani krizin yaşandığı Burkina Faso’da Sankara, yönetimi boyunca kamulaştırma, toprak dağıtımı ve sosyal refah planlarından oluşan sosyalist programıyla sömürge sonrası Afrika liderleri arasında popüler bir figür haline gelmişti. (DIŞ HABERLER)