The Guardian Kiev'in nabzını ölçtü: 'Medya histerisi son derece sinir bozucu'

İngiliz gazetesi The Observer, 'Rus işgalinin başlamak üzere olduğu' iddiasının gölgesinde Kiev'de hayatın normal devam ettiğini ve birçok kişinin bu iddiayı 'mantıksız bulduğunu' yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li yetkililer ve Batı medyasının geniş bir bölümü 'Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasının an meselesi' olduğu iddiasında ısrar ederken, Kiev'de hayatın normal akışının sürdüğü ve 'sürekli savaştan söz edilmesinin' rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. İngiliz gazetesi The Guardian'ın pazar edisyonu The Observer Ukrayna'nın başkentinden gözlemlerini aktardığı haberinde, Batı medyasındaki haberlere kıyasla "Kiev'de paralel bir gerçeklik yaşandığı" yorumu yapıldı. 

'BİRÇOK KİŞİ AMERİKALILARIN ISRARINA İNANMIYOR'

Haberde cuma akşamı Beyaz Saray brifinginde 'işgalin her an başlayabileceğinin' öne sürülmesine ve başta ABD olmak üzere birçok ülkenin Ukrayna'daki vatandaşlarını çekmeye başlamasına rağmen, Ukraynalıların bu iddiayı şu an için mantıksız bulduğu vurgulandı. The Observer, "Buradaki birçok kişi için topyekûn bir işgal fikri hâlâ tuhaf ve mantıksız görünüyor. Devlet başkanı da dahil birçok Ukraynalı, Rusya'nın yönelttiği riskin gayet farkında olduklarını söylüyor ama Amerikalıların tehdidin an meselesi olduğuna dair ısrarına pek inanmıyor" ifadelerini kullandı.

ESKİ VEKİL: TEYİT EDİLMEMİŞ DEDİKOLARI HATIRLATIYOR

İsmini açıklamayan eski bir Ukraynalı milletvekili ise The Observer'a demecinde, "Bu konudan giderek daha fazla rahatsız oluyorum. Son derece Batı yanlısı birisiyim ama bu işgal haberlerinin gelme biçimi bana, Rus Telegram kanallarındaki teyit edilmemiş dedikoduları, ismi açıklanmayan kaynakları ve şaibeli bilgileri hatırlatıyor" dedi. Eski vekil, "Medya histerisi son derece sinir bozucu ve bize sadece sakin kalmamızı söyleyen hükümete güveninizi kaybetmeye başlıyorsunuz" diye konuştu.

'PUTİN KİEV'İ BOMBALAYACAK KADAR DELİ DEĞİL'

The Observer gazetesi, Ukraynalılar arasında görüş ayrılıkları olduğunu yazdı. Buna göre, Kiev'de dün 'Rus işgaline' karşı birkaç bin kişinin katıldığı gösteriye giden Andriy Tyshko "Putin eğer Ukrayna'yı yok edebileceğini düşünüyorsa çok büyük bir hata yapıyor" derken, protestonun yakınlarında yürüyüşe çıkan Iryna Kuprienko 'bütün bu yaygarayı anlamadığını' söyledi. Kuprienko, "Putin'in korkunç şeyler yapabileceğini biliyoruz ama o bile Kiev'i bombalamaya çalışacak kadar deli değildir" dedi.

'CUMA GECESİ RESTORANLAR VE BARLAR DOLUYDU'

Gazetenin muhabiri Shaun Walker, ABD'nin 'işgal her an başlayabilir' iddiasını ortaya attığı cuma gecesi Kiev'den izlenimlerini şöyle aktardı:

"Beyaz Saray'ın Ukrayna konusundaki son tatsız brifingine dair haberler cuma akşamı Kiev'de duyulduğunda, barlar ve restoranlar herhangi bir cuma akşamında olduğu kadar doluydu; atmosfer hâlâ neşeliydi ve Twitter'a erişimi olmayan herhangi bir kişi kötü bir şey olacağına dair bir şey sezmekte zorlanırdı.

ABD'li yetkililer ve onların brifing verdiği Washington muhabirleri Ukrayna'ya her an 'korkunç, kanlı' bir harekâtın başlayacağı kehanetinde bulunurken, gazeteciler haricinde kimse - Kiev'de birçokları için kehanetvari brifingler dizisinin sadece son halkasından ibaret olan- bu duruma pek ilgi göstermiyordu.

Washington'daki düşünce kuruluşlarının çalışanları bu haftasonu başlatılacak -Ukrayna'yı elektrik ve ısınmadan mahrum bırakacak- acımasız bir harekât hakkında yazılar yazarken, hafif hafif kar yağan Kiev sokakları paralel bir gerçeklik gibi hissettiriyordu."

'HAYAT NORMAL AMA ACİL DURUM ÖNLEMLERİ DE ALINIYOR'

Bununla birlikte haberde, görünürdeki sakinliğe rağmen birçok Ukraynalının beklenmedik bir durum ihtimaline karşı planlar yaptığı, Kiev'de jeneratör bulmanın mümkün olmadığı, kiler, metro istasyonları ve hatta bazı striptiz kulüplerinin de bir Rus saldırısı ihtimaline karşı sığınak olarak düşünüldüğü bilgisi de verildi. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler Ukrayna Kiev