TGS grev kırıcılara seslendi: Meslektaşlarınızın yüzüne nasıl bakacaksınız?

Sputnik Türkiye'de grev 13. gününde sürüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası, grev kırıcılığı yapıldığını açıklayarak kamuoyuna çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sputnik Türkiye ofisi çalışanlarının 13 gündür süren grevine dair açıklama yaptı. Grev kırıcılığı faaliyetleri görüldüğünü belirten sendika, Sputnik'e iş başvurusunda bulunan ve telifle iş yapan gazetecilere seslendi. 

TGS, işverenden grevin sonlandırılmasına dair olumlu bir adım gelmediğini hatırlatarak, yasal sürece dair bilgi verdi. Grevin yasal mevzuatlar içinde sürdürüldüğünü belirten sendika yönetimi, işverenin grevi durdurmak için ihtiyati tedbir kararı başvurusunun reddedildiğini açıkladı.

Sendika açıklamasında "Mahkeme kararları ile grevi durduramayacağını gören işveren vekilleri, grevi kırma girişimlerine başlamıştır. Bir taraftan hukuksuz biçimde işe yeni alımlar için görüşmeler yapan işveren vekilleri diğer taraftan da serbest gazetecilere telif ödemeleri karşılığında iş yaptırmaya çalışmaktadır" denildi. 

'ONLARIN YÜZÜNE NASIL BAKACAKSINIZ?'

İşvereni yasalara uymaya ve sözleşme imzalamaya davet eden TGS, bu süreçte Sputnik'e iş başvurusunda bulunan ve telifle iş yapanlara da şöyle seslendi: 

"Sputnik ile iş görüşmesine giden meslektaşlarımız,

Evet Türkiye’de gazeteciler için işsizlik büyük bir sorun, ancak meslektaşlarınız kapıda hakları için direnirken, onların yerine çalışıp kazanacağınız para sizi mutlu etmeyecektir. Mesleki dayanışma, gazetecilik ilkeleri onların yerine çalışmayı değil, onların yanında olmayı gerektirir.

Sputnik’e telifle iş yapan meslektaşlarımız,

Her ne kadar imza koymayarak kendinizi gizlediğinizi düşünseniz de kim olduğunuzu biliyoruz. Hakkı için direnen meslektaşlarınızın grevini kırdıktan sonra onların yüzüne nasıl bakacaksınız? Bugünler geçer, işverenler gider, işyerleri değişir. Biz bize yine lazım olacağız. Grevi kırmayı bırakın, dayanışmayı büyütün. Sizlerin de daha iyi koşullarda çalışması, kadro alabilmesi, bu mücadelenin büyütülmesi ile mümkün olacaktır."

Ne olmuştu?

Sputnik Türkiye ofisinde TGS'nin sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Sendika 24 Temmuz'da grev kararını asmış, işveren ise 7 Ağustos'ta 24 gazeteciyi 'küçülme' bahanesiyle işten çıkarmıştı. 17 Ağustos'ta başlayan grev devam ediyor. (HABER MERKEZİ)