Termik santral önünde protesto: Karbonsuz gelecek için kömürlü termik santraller kapatılsın

İklim Adaleti Koalisyonu ve İkizköy Çevre Komitesi, Milas Yeniköy Termik Santrali önünde, karbonsuz bir gelecek ve kömürden çıkışı sağlamak için termik santrallerin kapatılması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İklim Adaleti Koalisyonu ve İkizköy Çevre Komitesi, "25 Mart Küresel İklim Grevi" dolayısıyla Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Yeniköy Termik Santrali önünde basın açıklaması düzenledi.

“İklim adaleti için harekete geç”, “Zeytin için adalet” yazılı pankartlar ile “Doğanın maliyeti sıfır değildir” yazılı dövizler taşınan eylemde, İklim Adaleti Koalisyonu adına Demet Parlar açıklama yaptı.

Parlar, genç iklim aktivistleriyle birlikte 40 yıldır Muğla bölgesinde erken ölümlere, ciddi sağlık sorunlarına ve devasa bir ekokırıma yol açan kömürlü termik santrallerin kapatılmasını istediklerini söyledi.

'BU KERVANA KATILMANIZI BEKLİYORUZ'

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de “İklim acil durumu ilan edilmeli” diyenlerin duyulmasını, haklı taleplerinin yerine getirilmesini istediklerini belirten Parlar, şöyle devam etti:

“Gençlerin Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele etmek için açıkladığı 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşmak için acilen 2030 yılında kömürden çıkılması taleplerini destekliyoruz. İklim Adaleti Koalisyonu olarak karbonsuz bir gelecek için bir an önce kömürden çıkışı sağlamak üzere kömürlü termik santrallerin 2030'a kadar kapatılması, yeni termik santral planlarının iptali için harekete geçtiğimizi siz yaşam savunucuları ve kamuoyu ile paylaşıyor, bu kervana katılmanızı bekliyoruz.”

YK ENERJİ'YE KREDİ VEREN BANKALAR, MADEN SAHASINI TEFTİŞ ETTİ

Parlar'ın ardından İkizköy Çevre Komitesi üyeleri ise YK Enerji'ye kredi veren bankalara seslendi.

Sabah ulaşan bilgiye göre kredi veren bankalardan oluşan bir heyetin, bugün YK Enerji maden sahalarını teftiş ettiğini aktaran İkizköy Çevre Komitesi üyeleri, “Kredi anlaşması sürecinde şirketler finansman sağlayan bankalara çevresel bazı taahhütlerde bulunuyorlar. İkizköy Işıkdere kömür sahasını ve Akbelen sahası kömür madeni projesini de finanse ettiği düşünülen bankaların bu alanları da içine alan idari davalar nedeniyle, şirketin kredi anlaşmasında verdiği taahhütleri yerine getirip getirmediğini incelemeye geldikleri tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı. (DUVAR)