Teksas saldırısına polis 'hayati risk' endişesiyle geç müdahale etmiş

ABD'nin Teksas eyaletinde 19'u çocuk 21 kişinin vefat ettiği silahlı saldırıya ilişkin polisin koruyucu ekipman bekleyip hayatlarını tehlikeye atmamak için geç müdahalede bulunduğu iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Teksas’ın Uvalde kasabasındaki 19 öğrenci ile iki öğretmenin öldürüldüğü silahlı saldırıya ilişkin yeni kanıtlar ortaya çıkıyor. Saldırgan, okula girdikten 75 dakika sonra öldürülmüştü ve bu sürede polis müdahale için dışarıda bekliyordu. Yeni çıkan belgelere göre, polislerin “hayatlarını tehlikeye atmamak” için bekledikleri iddia edildi.

New York Times’ın haberine göre, saldırgan içeride ateş etmeye devam ederken kolluk kuvvetleri koruyucu ekipmanın gelmesi için uzun bir süre beklediler. NYT tarafından incelenen ve soruşturma kapsamında toplanan belge ve videolara göre, 24 Mayıs’ta gerçekleşen saldırıya müdahale eden polis şefi, polislerin müdahale sırasında kullanacağı kalkanları ve sınıf kapılarının anahtarlarını temin etmek için zorlu bir süreç yaşadı.

KORUYUCU EKİPMANSIZ MÜDAHALE ETMEK İSTEMEMİŞLER

Belgelere göre, şef Pete Arredondo ve olay yerindeki diğer görevliler, sınıflardaki herkesin ölmediğinin farkındaydı. Aktarılan bilgiye göre, Arredondo, saldırgana kalkansız yaklaşmanın polisleri öldürebileceğini düşündü. Bu yüzden, koruyucu ekipmanları beklerken okuldaki tehlike altında bulunmayan diğer çocukları tahliye etmekle uğraştı.

Kolluk kuvvetleri müfettişleri, saldırının başlangıcından dört polisin içeri girmesine kadar geçen 1 saat 17 dakika boyunca iki sınıfta bulunan 33 çocuk ve üç öğretmenin hayatta kaldığı sonucuna vardı. O zamana kadar, 60 polis olay yerine gelmişti.

Videolarda, müfettişlerin Şef Arredondo olduğuna inandıkları kişinin, "İnsanlar neden bu kadar uzun sürdüğünü soracaklar. Diğer hayatları korumaya çalışıyoruz” dediği duyuluyor.

TELSİZ SİSTEMİ ÇALIŞMADI

Belgelerle birlikte açığa çıkan bir başka şey ise okula ilk gelen polislerden bazılarının silahlarının ateş gücünün sanıldığından daha fazla olması. Bazı polisler, silahlarının saldırganınkinden daha güçsüz olduğunu söyleyerek müdahalede bulunmadıklarını belirtmişti.

Buna göre, okulda bir dizi arıza meydana geldi: Polis telsizi sistemi binanın içinde düzgün çalışmadı; acil bir durumda sınıf kapıları hızlı bir şekilde kilitlenemedi; silahın ilk patlamasından sonra, hiçbir polis memuru 40 dakikadan fazla bir süre kapıya yaklaşmadı.

Belgelere göre, daha önce diğer sınıfları boşaltmaya odaklanmış olan Arredondo, saldırı başladıktan yaklaşık bir saat sonra, saldırganın saklandığı sınıflara girilmesini tartışmaya başladı. Ama bu sefer de, kapıların kilitli olduğunu ve anahtar bulmaları gerektiğini söyledi. En sonunda özel eğitimli bir ekip gelip saldırganı öldürdü.

'KENDİMİ KOMUTAN OLARAK GÖRMÜYORDUM'

Texas Tribune tarafından yayınlanan bir röportajda, departmanı Uvalde’deki okullar üzerinde yetkiye sahip olan Şef Arredondo, kendisini asla olay yerinde komutan olarak görmediğini ve müdahalenin kontrolünü başka birinin eline aldığını varsaydığını söyledi. Ayrıca, telsizler olmadan sınıftan gelen acil çağrılarından habersiz olduğunu ve salondaki diğer memurların hiçbirinin bu bilgiyi aktarmadığını söyledi.

Müfettişler şimdi, ölenlerden herhangi birinin daha erken tıbbi müdahaleyle hayatta kalıp kalamayacağını belirlemek için çalışıyorlar. Ancak bazılarının hala hayatta olduğuna ve tıbbi müdahaleye umutsuzca ihtiyaç duyduğuna şüphe yok. Bir öğretmen ambulanstayken vefat etti hastanelerde ise üç öğrenci öldü. 10 yaşındaki Xavier Lopez, hastaneye kaldırıldıktan sonra ölen çocuklardan biriydi. Ailesi, Xavier’in sırtından vurulduğunu ve tıbbi müdahaleyi beklerken çok kan kaybettiğini söyledi.

Habere göre, olay yerine gelen yetkililer bir noktada sınıflarda kurtarılması gereken insanlar olduğunu fark ettiler. Ancak, ek belgeler ve videolarla bile, tam olarak Şef Arredondo ve diğer yetkililerle ilgili, sınıflardaki yaralanmalardan haberdar oldukları zaman da dahil olmak üzere, pek çok şey belirsizliği koruyor. (DIŞ HABERLER)