Teksas polisine okul katliamıyla ilgili soruşturma

ABD'nin Teksas eyaletinde 19'u çocuk 21 kişinin vefat ettiği silahlı saldırıya ilişkin ABD Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Teksas’ın Uvalde kasabasındaki 19 öğrenci ile iki öğretmenin öldürüldüğü silahlı saldırıya ilişkin ABD Adalet Bakanlığı'ndan inceleme başlatıldığı açıklandı.

Teksas Halk Güvenliği Departmanı Direktörü Steven McCraw, düzenlediği basın toplantısında, polise yönelik eleştirilere cevap vermiş, saldırgana zamanında müdahale edilmemesinin "yanlış bir karar" olduğu itirafında bulunmuştu. McCraw, polisin Uvalde'deki okula ulaştıktan sonra içeri girmek için beklemesinin hatalı bir karar olduğunu belirterek "İşe yarayacağını düşünsem özür dilerdim" demişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, polisin müdahalesi için inceleme başlatıldığını açıkladı.

Saldırgan, okula girdikten ancak 75 dakika sonra öldürülebildi. McCraw olay yerindeki polislerin, saldırganın içeride sadece barikat kurup saklandığını düşündüklerini ve aktif olarak öğrencilere ateş açmadığı kanaatine vardıklarını belirtti. Ancak o sırada saldırgan içeride, 7-10 yaşlarındaki çocukları vurmaya devam ediyordu.

SALDIRI ANI

Saldırgan okula yerel saatle 11:33'te girmiş, ilk polisler yaklaşık 2 dakika sonra okula ulaşmışlardı. Bu polisler, saldırganın kendisini bir sınıfa kilitlediğini söyledi. 12:03'te ise yaklaşık 19 polis okul koridorundaydı ancak saldırganın kendisini öğrencilerle birlikte kilitlediği sınıfa 12:50'ye kadar girmediler. Oysa ki geçen sürede içeriden silah sesleri geliyor ve öğrenciler 911'i arayarak yardım istemeye devam ediyordu. Saldırgan ancak 12:51'de, polisin taktik birliğinin olay yerine ulaşıp sınıfa girmesiyle öldürülebildi. Saldırganın okula, bir öğretmenin daha önce kapatmayı unuttuğu kapıdan, hiçbir engelle karşılaşmadan girdiği de açıklandı. 18 yaşındaki saldırganın vurulduktan sonra üzerinden 1657 mermi ve 60 şarjör çıktığı açıklandı.

Saldırganın Facebook'taki paylaşımlarında ve bir arkadaşına yazdığı özel mesajlarda da saldırının sinyallerini verdiği görülüyor. Paylaşımlarında saldırgan "Büyükannemi vurdum, bir okula da silahlı saldırı yapacağım" yazdığı belirtildi. Texas Valisi Abbott, saldırgan Ramos'un herhangi bir sabıka kaydı ya da akıl hastalığı olduğuna dair bir kayıt bulunmadığını belirtti.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris Buffalo'ya yaptığı bir ziyaret sırasında saldırı tarzı silahların yasaklanması çağrısında bulunarak, arka arkaya yaşanan iki kitlesel saldırının ardından bu tür silahların "bir savaş silahı" olduğunu ve bunların sivil toplumda yeri olmadığını dile getirdi.

Öte yandan Teksas Senatörü Ted Cruz ve eski Başkan Donald Trump gibi önde gelen Cumhuriyetçiler, yeni silah kontrolü çağrılarını reddederek, akli dengesi bozuk kişilerin akıl hastanelerine yatırılmasının kolaylaştırılması ve okul bölgelerinin silahsız olması uygulamasına son verilmesi çağrısında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)