iPhone İçin 6 Güvenlik İpucu

Apple, kullanıcılarının kişisel verilerinin korunmasına büyük bir önem vermektedir. Bu yüzden iPhone’un bütün modellerinde gelişmiş güvenlik opsiyonlarının bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak Apple ne kadar kişisel verilerin korunmasına odaklanmış olsa da cihazın ve cihazda yer alan verilerin güvenliği büyük ölçüde kullanıcı faaliyetlerine bağlı. Doğru önlemleri alarak cihazınızı zararlı uygulamalara; virüslere, reklam ve zararlı yazılımlara karşı koruyabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol

Apple, kullanıcılarının kişisel verilerinin korunmasına büyük bir önem vermektedir. Bu yüzden iPhone’un bütün modellerinde gelişmiş güvenlik opsiyonlarının bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak Apple ne kadar kişisel verilerin korunmasına odaklanmış olsa da cihazın ve cihazda yer alan verilerin güvenliği büyük ölçüde kullanıcı faaliyetlerine bağlı. Doğru önlemleri alarak cihazınızı zararlı uygulamalara; virüslere, reklam ve zararlı yazılımlara karşı koruyabilirsiniz.

1. Uzun ve Karmaşık Parola Kullanın

Basit bir parola kullandığınız takdirde, cihazınızın güvenlik uygulamaları ne kadar gelişmiş olursa olsun sanal tehditleri tamamen önlemek mümkün olmayacaktır. Cihazınızın ve cihazınızla ilişkili hesapların parolalarını olabildiğince uzun tutmalı, harf-rakam kombinasyonu içeren parolalarda ise büyük-küçük harfli şifreler oluşturmalısınız. Sayısal karakterlerden oluşan parolalarda doğum yılı gibi tahmin edilebilecek şifrelerden uzak durmanızda da fayda var. Bu konuda daha fazla ipucu için Ankara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın Siber Güvenlik Farkındalığı makalesine göz atmanızda fayda var.

2. VPN Yazılımlarını Kullanın

Cihazınız ne kadar güvenli olursa olsun, güvensiz bir bağlantı ciddi bir risk anlamına gelir. iPhone cihazınız üzerinden yaptığınız bağlantı takip edilebilir, kimlik tespiti yapılabilir ve kişisel verileriniz çalınabilir. Bu bakımdan, internet bağlantılarınızı VPN yazılımı kullanarak yapmanız gerekir. İyi bir VPN programıyla, iPhone cihazınızın izlenmesini engelleyebilir, cihazınızı ve verilerinizi güvenli bir hâle getirebilirsiniz.

Ancak burada doğru yazılımı kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. Birçok VPN programı kişisel verileri ve trafiği kaydetmektedir. Özellikle Apple Store’da bulduğunuz ücretsiz veya düşük ücretli yazılımlardan uzak durmanızda ve güvenilir bir yazılım kullanmanızda fayda var.

3. Tuş Kilidi ve Kimlik Doğrulama Uygulamaları Kullanın

Cihazınıza üçüncü şahısların erişimini engellemek için, tuş kilidini aktive edebilir, desen, PIN ya da yüz tanıma ile giriş yapılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bazı uygulamalar, belli aplikasyonlar için de tuş kilidini aktive etmektedir. Cihazınıza sizden başkasının erişimini engellemek için bu uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar, iOS’un birçok sürümünde mevcuttur. Ancak iStore’da ücretli ya da ücretsiz olarak bulacağınız güvenilir uygulamalarla cihazınızın güvenliğini arttırabilirsiniz.

4. Verilerin Otomatik Silinmesini Etkinleştirin

KVVK’nin Kişisel Veri Güvenliği Rehberi’nde de bahsedildiği üzere, cihazınızda kayıtlı olan veriler güvenlik riski oluşturabilmektedir. Bu verilerin başkasının eline geçmesini önlemek için, belli durumlarda veya periyotlarda otomatik silinmesini etkinleştirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, telefonunuza beş defa üst üste hatalı parola girildiğinde verilerin otomatik olarak silinmesini sağlayabilirsiniz.

iPhone cihazınızda bu özelliği aktif hâle getirmek için herhangi bir aplikasyon indirmeniz gerekmez. Ayarlar kısmından verilerin otomatik olarak silinmesini seçebilirsiniz.

5. İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Etkinleştirin

İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirdiğinizde, şifreniz bir şekilde başkasının eline geçmiş olsa bile, cihazınızın ve Apple hesabınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Bilindiği gibi, iPhone cihazınızda kullandığınız hesap iPad, Mac gibi diğer cihazlarla ve iTunes, iStore gibi Apple uygulamalarıyla senkronize bir şekilde çalışmaktadır. Tek bir hesap üzerinden Apple temelli bütün cihaz ve platformlara erişebilirsiniz. Ancak şifrenizin başkasının eline geçmesi hâlinde hesap aktivitesini önleyebilmeniz için iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmanız gerekir. Bu aktivasyonu yapmak, hesabınıza tanımlı olan cihazlar dışında bağlanmasını zorlaştıracak ve Apple kimliğiniz ile parolanız bir başkasının eline geçse bile, bunun suistimal edilmesini önleyecektir.

6. Uygulama İzinlerini Düzenleyin

Cihazınıza kurduğunuz oyunlar ve diğer uygulamalar, bazı verilere erişmek için izin isteyebilir. Multimedya galerisi, telefon, mikrofon, mesajlaşma uygulamaları gibi verilere ve uygulamalara erişim isteyen aplikasyonların güvenlik riski yaratacağını unutmamanız gerekir. Örneğin, telefon konuşmalarına erişim izni verdiğiniz bir uygulama üzerinden telefonunuz dinlenebilir. Kişisel verilerinizin gizliliğini korumak için, indirdiğiniz uygulamaların izinlerini düzenlemeli, uygulama güvenilir bir firma tarafından yayınlanmıyorsa kesinlikle verilere erişim izni vermemelisiniz.

Eğer uygulamayı kullanmaya devam etmek istiyorsanız, uygulama ayarlarından izinleri düzenleyebilir ve güvenlik riski yaratacak erişimleri ortadan kaldırabilirsiniz.

İLANDIR.