İkinci el telefonda ByLock tehlikesi var mı?

Son günlerin öne çıkan konularından biri, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin kendi aralarında haberleşme için kullandıkları ByLock adlı mesajlaşma uygulaması. Bazı haber sitelerinde çıkan "ikinci el telefonlarda ByLock tehlikesi" haberlerine göre FETÖ üyeleri telefonlarını satıyor ve alıcılar için bu bir tehdit. Peki gerçekten öyle mi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugün bazı haber sitelerinde yer alan haberlere göre "FETÖ üyeleri, ByLock adlı mesajlaşma uygulamasının deşifre olmasından sonra telefonlarını satmaya başladı ve ikinci el satıcıları ve kullanıcılar bu konuda endişeli." Aynı haberlerde "cihazlar sıfırlanınca tehlike ortadan kalkıyor" ifadeleri de yer alıyor.

Bu konuyla ilgili bilgi istediğimiz, İstanbul'da ikinci el telefon dükkanlarından yetkililer ise ilk defa böyle bir şey duyduklarını, piyasada bahsedilen türden bir tedirginliğin olmadığını aktardılar. Satıcılara göre cihazını satan sahiplerin de, ikinci el satıcılarının da ilk işleri fabrika ayarlarına getirmek oluyor. Bu işlemden sonra ByLock veya başka herhangi bir uygulama telefonda barınamıyor.

'CİHAZ SIFIRLAMAK STANDART BİR İŞLEM'

Satıcılar, kendilerine gelen ikinci el telefonların büyük kısmının zaten sahipleri tarafından sıfırlanmış geldiğini, sıfırlanmamış olsa da kendilerinin ilk iş olarak telefonları fabrika ayarlarına getirerek içindeki tüm ayarları, bilgileri ve uygulamaları sildiklerini söylüyorlar.

Telefonların sıfırlanma işleminin artık tüketiciler tarafından da bilinen, ikinci el satıcıları için artık standart bir işlem halini aldığını söyleyen bir ikinci el telefon satıcısı, "Bylock uygulaması kullanan birinin, cihazdan kurtulmak isteyip de telefonunu sıfırlamadan satması bir çelişki. Korkudan telefonunu satan kişinin ilk işi zaten tüm izleri silmek olur." şeklinde konuştu.

TELEFON SIFIRLAMAK ÇOK KOLAY

İster iOS (iPhone) ister Android işletim sistemli telefonlarda olsun, cihazı fabrika ayarlarına getirerek içindeki her şeyi silmek son derece kolay. Özellikle ikinci el telefon alanlar, şayet aldıkları cihaz sıfırlanmamışsa ilk yapmaları gereken, fabrika ayarlarına getirme işlemi yapmak olmalı.

iOS işletim sisteminde, Ayarlar bölümündeki Genel kısmına girip en alta inildiğinde Sıfırla seçeneği görülüyor. Buradan, "Tüm İçeriği ve Ayarları Sil" seçeneği işaretlendiğinde, telefon tamamen sıfırlanmış oluyor. Benzer biçimde, Andoid işletim sistemli telefonlarda Ayarlar'ın içinde "Kişisel"in altında yer alan Yedekle ve Sıfırla'ya dokunmak ve işlemi sürdürmek yetiyor.