Kulaklıkta 5.1 çevresel ses deneyimi

Sürükleyici ses deneyimi elde etmek için 5.1 hoparlör setlerine ihtiyacınız yok. Oyun ve film deneyimini en üst seviyeye çıkaran çevresel ses kulaklıkları, şaşırtıcı özellikleriyle dikkat çekiyor. Belki siz de kendi kişisel çevresel ses sisteminizle dış dünyadan soyutlanmayı seçebilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol

Çevresel hoparlörler içeren ev sineması sistemleriyle ilgili söylenebilecek çok fazla söz var. Her yönden gelen ses sayesinde elde edilen sürükleyici deneyimle filmler ve oyunlar çok daha zevkli hâle gelebiliyor.

Çevresel ses elde etmenin en klasik yolu bilgisayardaki ses kartının çıkışına veya uyumlu bir amfiye birden çok hoparlör bağlamak. Fakat bu her zaman için çok da pratik olmayabilir. İlk olarak beş, hatta yedi hoparlörü ve bir bas hoparlörünü bir araya getirmek hayli pahalıya mal olacaktır. Ardından, en iyi sonuçları alabilmek için hoparlörleri doğru biçimde konumlandırmanız gerekiyor ki bunu söylemek gerçekleştirmekten çok daha kolay.

Hoparlörleri doğru biçimde kurmak ve bağlamak zahmetli ve zaman alıcı bir işlem olabilir. Biçimi uygun olmayan veya çok küçük kalan odalarda durum daha karmaşık bir hâl alabilir. Sıradaki sorunsa yan odadan gelen güçlü ses ve titreşimden memnun olmayacak komşular veya ev arkadaşları.

kulaklikk

DOĞRU KULAKLIK İÇİN DENEYİMLEMEK ŞART

Neyse ki çevresel sesten zevk alma imkânı veren daha uygun fiyatlı ve pratik bir seçenek var: Çevresel ses desteğine sahip kulaklıklar. Kafanın iki yanına yerleşen iki ufak hoparlör aracılığıyla çevresel ses elde edebilmek fantastik bir fikir gibi geliyor ama bu tür kulaklıkları üreten firmaların, çok hoparlörlü ses sistemleriyle elde edilen etkiyi taklit edebilmesi için kat etmesi gereken uzun bir yol var.

Rekabet hayli acımasız seviyede ve bazı üreticiler 5.1 ya da 7.1 kanal “sanal” çevresel ses sunma iddiasındalar. Bunlar keyfi rakamlar çünkü kulaklıklar size altı veya sekiz değil, sadece iki kanal sunuyor ve çevresel ses efekti donanımsal veya yazılımsal yolla elde ediliyor. Bazı üreticilerse bu iddiaları sunmaktan kaçınıyor ve bunun yerine basit biçimde “çevresel ses” etiketini kullanıyor. Bu yüzden doğru çevresel ses kulaklığını bulabilmek için her birini deneyimlemekten başka bir yol bulunmuyor.