TEB'den Eczacılar Günü Mesajı: Yerli ilaç hamlesini başlatmalıyız

TEB, Eczacılar Günü sebebiyle yayımladığı mesajda "Hastalarımızı ilaçsız bırakmayacak bir sistem kurgulanmalı" ifadelerini kullandı ve yerli ilaç hamlesinin başlatılması gerektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Eczacılar Birliği 25 Eylül Dünya Eczacılar Birliği sebebiyle yayımladığı mesajda Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısına dikkat çekti.

Son dönemde eczacıların, mesleki varlıklarını tehdit eden çok sayıda sorunla karşı karşıya kalındığı ifade edilen mesajda, "Hastalarımızın en yakın sağlık danışmanı olarak hem biz eczacıları hem de vatandaşlarımızı çok ciddi şekilde mağdur eden bu sorun, özellikle son yıllarda daha sık periyotlarla yaşanmaktadır. Ülkemizi sürekli ilaç yoklukları sarmalına sürükleyen bu durumdan acilen kurtulmamız ve ilaçta dışa bağımlılığımızı en az seviyeye indirmek için gerekli adımları atmamız artık kaçınılmazdır" denildi.

'YERLİ İLAÇ HAMLESİNİ BAŞLATMALIYIZ'

Tüm dünyada ilaç etken maddelerine erişimde sorunlar yaşandığı ifade edilen mesajda, ilaçta dışa bağımlılık riskini ortadan kaldıracak önlemlerin bir an önce alınması gerektiği kaydedildi. Türkiye'nin yerli ilaç hamlesini başlatması gerektiği belirtilen mesajda şu ifadeler kullanıldı: "Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümünü kutlamaya hazırlandığımız bugünler, patenti ülkemize ait yeni molekül ilaçların üretiminde milli bir hamlenin başlatılması için anlamlı bir fırsattır. Ülkemizin küresel konumu, ilaç sanayimizin tecrübeleri düşünüldüğünde Türkiye bu alandaki potansiyelini göstermek için büyük bir büyüme fırsatına sahiptir."

'HASTALARIMIZI İLAÇSIZ BIRAKMAYACAK BİR SİSTEM KURGULANMALI'

İlaç sektöründe söz sahibi bütün paydaşların Sağlık Bakanlığı önderliğinde bir araya gelmesi çağrısında bulunan TEB'in mesajında, "Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak, ilaç yokluklarına geçit vermeyecek, hastalarımızı ilaçsız bırakmayacak, meslektaşlarımızı mağdur etmeyecek yeni bir sistemin kurgulanması için üzerimize düşen her türlü desteği vereceğimizi kamuoyu önünde taahhüt ediyoruz" denildi.

TEB'in mesajı şu ifadelerle sonlandı: "İnsan sağlığını korumak gibi son derece kutsal bir görevi üstlenen, bilimselliği ön planda tutarak verdiği emekle toplum sağlığına hizmet eden bütün meslektaşlarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılar Gününü kutluyoruz." (DUVAR)