Tayvan: Çin’in bize saldırması küresel ticareti Ukrayna savaşından daha çok etkiler

Tayvan'ın üst düzey yetkililerinden John Deng, ülkesine yapılacak olası bir Çin saldırısının küresel ticareti, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından daha fazla etkileyeceği konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tayvan’ın üst düzey ticaret müzakerecilerinden John Deng, ülkesine yönelik herhangi bir Çin saldırısının küresel ticaret üzerinde Rusya-Ukrayna savaşından daha büyük bir etkisi olacağını ve bunun yarı iletken çip tedariğinde sıkıntıya yol açacağını söyledi.

Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesi, hammadde fiyatlarındaki artışları ve gıda ihracatı yasaklarını tetikleyerek daha yoksul ülkelerde kıtlık korkularına yol açtı.

Reuters'in haberine göre John Deng, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda, elektrikli araçlarda ve cep telefonlarında kullanılan çipler için dünyanın Tayvan'a olan bağlılığına atıfta bulunarak aksaklıkların çok daha kötü olabileceğini söyledi. Deng, böyle bir durumda dünya çapında arz sıkıntısı yaşanacağını aktardı.

Taipei hükümeti, yakın zamanda Çin'den bir saldırı belirtisi beklemediğini açıkladı, ancak Tayvan, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana, Pekin'in niyetlerinden çekinerek alarm seviyesini yükseltti.

Çin hükümeti "barışçıl bir yeniden birleşme" talebinde, ancak kendisine bağlı bir eyalet olarak gördüğü Tayvan için "diğer seçenekleri" de değerlendiriyor.

Veriler, Tayvan'ın en gelişmiş çiplerin üretimi için küresel pazara hakim olduğunu ve ihracatının geçen yıl 118 milyar dolar değerinde olduğunu gösterdi.

Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına eşlik eden Tayvan’ın, Ukrayna’nın yanında yer aldığını belirtmesi de Çin’den tepkiyle karşılanmıştı. (DIŞ HABERLER)