Tayfun Pirselimoğlu filmleri İstanbul Modern Sinema’da

İstanbul Modern Sinema, 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinde bu yıl 14–21 Mart 2024 tarihleri arasında Tayfun Pirselimoğlu’nu ağırlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla,Türkiye’nin güncel sinema haritasında sanatsal kimliği ve özgün yaklaşımlarıyla öne çıkan yönetmenleri konuk ettiği “Yönetmenlerle Buluşma” serisinin sekizincisini düzenliyor. “Yönetmenlerle Buluşma” serisinin bu yılki konuğu, sinema kariyerine senarist olarak başlayan ve ilk uzun metrajlı filmi Hiçbiryerde’yi 2002 yılında çeken yönetmen Tayfun Pirselimoğlu olacak.

Yönetmenin ödüllü son filmi Kerr ve 2002’de çektiği, henüz hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi Sükût Altındır dahil olmak üzere, program kapsamında Pirselimoğlu’nun 20 yılı aşkın sinema kariyerinden yedi uzun, iki kısa film gösterilecek.

Fim gösterimlerine Nazan Kesal, Ercan Kesal, Tansu Biçer, Ruhi Sarı, Nalan Kuruçim başta olmak üzere Pirselimoğlu’nun filmlerinde yer alan oyuncular ile tüm filmlerinde çalışmış sanat yönetmeni Natali Yeres ve yapımcıları da katılacak.

Oyuncular ve film ekiplerinin de katılacağı film gösterimlerinin yanı sıra, 15 Mart Cuma günü Tayfun Pirselimoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Tayfun Pirselimoğlu kimdir?

1959 yılında Trabzon’da doğmuştur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Viyana’da Hochschule für Angewandte Kunst’ta resim ve gravür eğitimi almıştır. Sinema kariyerine senarist olarak başlayan Pirselimoğlu, yönetmen olarak ilk kısa filmi Dayım’ı 1999’da, Il Silenzio e d’Oro’yu (Sükût Altındır) 2002’de çekmiştir. İlk uzun metrajlı filmi Türkiye-Almanya ortak yapımı Hiçbiryerde’yi 2002 yılında yazıp yönetmiştir. İlk uzun metrajlı filmi Hiçbiryerde'den sonra yönetmen, senarist ve yapımcılığını üstlendiği “vicdan ve ölüm” temalı üçlemesi olan, Rıza (2007), Pus (2009, Türkiye-Yunanistan ortak yapımı) ve Saç (2010, Türkiye-Yunanistan ortak yapımı) filmleriyle Berlinale Forum, Locarno, İstanbul Film Festivali gibi birçok festival tarafından seçilmiş ve ödüller almıştır. Pirselimoğlu, Ben O Değilim (2013), Yol Kenarı (2017) ve Kerr (2021) filmleriyle yine birçok ulusal ve uluslararası festival tarafından ödüllere layık görülmüştür. Son filmi Kerr, 95. Akademi Ödülleri “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde Türkiye'den aday gösterilmiştir.