Tapuda 1 yılda 35 milyon liralık sahtecilik önlendi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, geçen yıl başlatılan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) ile toplamda 35 milyon liralık vurgunun önüne geçtiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, tapuda sahteciliğin önüne daha hızlı geçebilmek için geçen yıl uygulamaya geçirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin (EKDS) sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.

Adlı, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce koordine edilen ve Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan bir sistem olduğunu belirtti. Türkiye'de tapuda 'sahte kimlik', 'sahte vekalet' ve 'sahte veraset intikal belgeleri' ile üç başlıkta sahtecilik yapıldığını belirten Adlı, teknolojiyi en iyi kullanan kurumlardan biri olarak, bu üç sahtecilik yöntemini yeni sistem üzerinden takip ettiklerini ve elden evrak almadıklarını vurguladı. 

Bu sistem için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ortak çalıştıklarını belirten Adlı, geçen sene Yenimahalle Tapu Müdürlüğü, Çankaya Tapu Müdürlüğü ve Keçiören Tapu Müdürlüğü'nde başlatılan pilot uygulamaların başarıyla devam ettiğini anlattı.

Tapuda veraset intikal belgelerini de elden almayıp, mahkemeden ya da noterlerden çektiklerini, Elektronik Doğrulama Sistemi'nin yaygınlaşmasıyla sahteciliğin alanını daraltacaklarını ifade eden Adlı, toplamda 25-30 sahtecilik olayını yakaladıklarını belirterek, "Bu sistem ile 35 milyonluk vurgunun önüne geçtik. Tapu müdürlüklerinde manuel hiçbir işlem almıyoruz. Gerekli bilgileri ilgili kurumlarla teyit ediyoruz. Ticaret şirketleriyle ilgili imza sirküsünü bile istemiyoruz. Pek çok şeyi sistem üzerinden yürütüyoruz. Bir devletin görevi vatandaşının işini kolaylaştırmaktır. Bunu yerine getiriyoruz." (ANKARA-AA)

Etiketler tapu sahte ekds