Taliban'dan Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı işletme teklifine ret

Türkiye'nin NATO güçlerinin çekilmesi sonrası Kabil Havalimanı'nı işletip koruma teklifini reddettiklerini belirten Taliban sözcüsü, "Afganistan'dan çekilmeliler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban, Türkiye'nin ABD ile NATO müttefiklerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrası Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı koruma ve işletme önerisini reddetti. Taliban sözcüsü, 2020'de varılan anlaşma uyarınca Ankara'nın Afganistan'daki askerlerini çekmesi gerektiğini söyledi.

'TÜRKİYE'YLE YAKIN VE İYİ İLİŞKİLER KURMAYI UMUYORUZ'

Reuters'a konuşan sözcü Süheyl Şahin, "Türkiye son 20 yıldır NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle 29 Şubat 2020'de ABD ile imzaladığımız anlaşma kapsamında Afganistan'dan çekilmeliler" dedi. Doha'da bulunan Şahin ayrıca, "Türkiye büyük bir İslam ülkesidir. Afganistan ile tarihsel ilişkileri var. Gelecekte, ülkede yeni bir İslam hükümeti kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Reuters ajansı, Dışişleri Bakanlığı'nın yorum taleplerine yanıt vermediğini aktardı. Türkiye'nin şu an Afganistan'da, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme kapsamında 500'den fazla askeri bulunuyor.

AKAR-AUSTİN GÖRÜŞMESİ

Öte yandan dün Milli Savunma Bakanlığı, Hulusi Akar'ın ABD'li mevkidaşı Lloyd James Austin ile telefonda görüşme yaptığını duyurdu. Twitter paylaşımında, "Olumlu geçen görüşmede, NATO Zirvesi öncesi bölgesel ve ikili savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur" ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz günlerde ABD'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin Kabil Uluslararası Havalimanı'nda güvenliği sağlayıp burayı işletmeye talip olması hakkında Ankara ile ön görüşmeler yapıldığı belirtilmişti. Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Açıkçası bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vermesi gereken bir karar" demişti. (DIŞ HABERLER)