Tacizden yargılanan AK Partili başkan İYİ Parti'den aday gösterildi

Zonguldak’ın Gülüç beldesinde iki dönem AK Parti’den belediye başkanı olan ve iki kadın çalışanı taciz ettiği iddiasıyla yargılanan Gökhan Mustafa Demirtaş, İYİ Parti’den aday gösterildi.

Işıl Demirtaş, Gökhan Demirtaş (ortadaki) Burak Akburak, Erdal Gülay.
Google Haberlere Abone ol

İsmail Akduman

DUVAR - Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Gülüç beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş'ın sözlü ve fiziki tacizine uğradıklarını iddia eden iki belediye çalışanı kadın, yaklaşık bir yıl önce savcılığa suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi üzerine harekete geçen savcılık, şikayetlerden biri için delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığına karar verirken, diğer şikayet için başkanın 'cinsel saldırı ve sarkıntılık' suçlarından yargılanmasını talep etti. Demirtaş hakkında dava açıldı.

AK Parti Genel Merkezi'ne çağrıldıktan sonra beldeye dönen Demirtaş, burada eşi ve belediye çalışanlarıyla birlikte makamında açıklama yaparak partisinden istifa ettiğini duyurdu. Bağımsız olarak görevini sürdüren Demirtaş’ın İYİ Partiden aday gösterildiği açıklandı. Tacizden yargılanan Gökhan Mustafa Demirtaş’ın aday gösterilmesine ise İYİ Partililer tepki gösterdi.

'PARTİMİZE YAKIŞMAYAN BİR ADAY İSTEMİYORUZ'

Demirtaş ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Gülüç'te 2014 yılında başladığımız hizmet yolculuğumuza İYİ Parti ile devam ediyoruz. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Burak Akburak, 28. Dönem Zonguldak Milletvekili Adayımız Sayın Op. Dr. Evrim Balbaloğlu ile partimizin Zonguldak İl, İlçe ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim. Gülüç'ümüze hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Candemir Ogan sosyal medya hesabından Demirtaş’ın aday gösterilmesine tepki gösterdi. Ogan, açıklamasında, “Adaylık açıklaması yapılan Gülüç Beldesi Belediye Başkan adayı için gerekli bilgi ve belgelerin genel merkezimize iletilmediğini bilmekteyim. Sayın Genel Başkanımız tasarrufunda olduğunu kesinlikle kabul etmemekle birlikte, adı geçen partimiz üyeleri ve adayın kendi istirhamı olarak, partimiz üyesi ve genel merkez görevlisi olduğundan sözüne itimat ederek, araştırmaksızın bir girişimin sonucudur. Biz Zonguldak Merkez İlçe Başkanı ve teşkilatı olarak, verilen bu kararın arkasında olmadığımızı beyan ediyoruz" dedi.

Zonguldak İl kadın Politikaları Başkanı Münevver Büyükalgın, sosyal medya hesabından “Partimize yakışmayan bir aday istemiyoruz. Bu nasıl bir kirli pazarlıktır” paylaşımı yaptı.

İl Başkanı Erdal Gülay da “Hak yerini bulacağını ve yapılan bu yanlıştan dönüleceğine inanıyorum” yorumunda bulundu.

'GENEL MERKEZİMİZ DEMİRTAŞ'I ADAY OLARAK UYGUN GÖRMÜŞTÜR'

Demirtaş’ın aday gösterilmesine tepki gösteren Merkez İlçe Başkanı Candemir Ogan’ın ardından, ‘Kdz. Ereğli  İYİ Kadınlar’ grubu da karara tepki gösterdi. İYİ Parti Kadın Politikaları Bölge Sorumlusu Evrim Balbaloğlu ise tepki gösteren partili kadınları tek tek grup attıktan sonra attıktan sonra grubu kapattığı öne sürüldü.

Demirtaş’a, İYİ Parti İlçe Başkanı Yasemin Erdoğan sahip çıktı. Erdoğan, Demirtaş’a yönelik iddialarla ilgili yargılama sürecinin devam ettiğini belirterek, “İYİ Parti Genel Merkezi tarafindan yapılan değerlendirmeler neticesinde İYİ Parti Gülüç Belediye Başkan adayı olarak Sayın Gökhan Mustafa Demirtaş'ın isminin açıklanmasının ardından bir kısım partimizi yıpratmaya yönelik demeçler Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığımız tarafindan takip edilmektedir. İYİ Parti Gülüç Belediye Başkanı adayı Gökhan Mustafa Demirtaş'a yönelik iddialara ilişkin yargılama süreci devam etmekte olup ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Anayasanın 38/4. maddesi masumiyet karinesi hükmünü düzenlemektedir. Bu kural ayrıca bir evrensel hukuk ilkesidir. İYİ Parti, anayasa kurallarını ve evrensel hukuk ilkelerini daima gözetleyen, hukukun üstünlüğüne inanan demokratik bir partidir. Genel Merkezimiz bu kapsamda değerlendirmelerini yapıp Sayın Gökhan Mustafa Demirtaş'ı Gülüç Belediye Başkan adayı olarak uygun görmüştür. İYİ Parti Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığı olarak Genel Merkezimizin almış olduğu kararın arkasında durduğumuzu bildirmekteyiz” ifadelerini kullandı.