SYRIZA'da 'online referandum' krizi: Muhalefet partisi dağılmanın eşiğinde

Kasselakis'in başlattığı 'online referandum' ile beraber parti içerisinde yeni bir kriz patlak verdi. Yunanistan basını, Kasselakis'in çekirdek destekçilerinden giderek uzaklaştığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA içinde, partinin gelecekteki yönünü ve liderliğini belirleyecek olan kritik kongreye sayılı günler kala gerilim tırmanıyor. Perşembe günü başlaması planlanan kongre öncesi, SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis'in beklenmedik bir hamleyle parti logosu, siyasi kimlik ve ideoloji gibi temel konularda parti üyelerinin görüşlerini soran gayriresmi bir 'online referandum' başlatması gerilimi tetikleyen son gelişme oldu.

Partinin üst düzey yetkilileri, Kasselakis'in son hamlesini "Napolyonvari bir girişim" olarak tanımlayarak partinin niha, dağılma noktasına sürüklendiği uyarısında bulundu. Yunanistan basınına göre son gelişme, "Kasselakis'in eski müttefiklerinden bile izole olmasına" neden oluyor.

FIRTINA KOPARAN REFERANDUM

Kasselakis tarafından sosyal medyada paylaşılan referandumda, SYRIZA destekçilerinden partinin "sol" mu yoksa "merkez sol" mu olarak tanımlanması gerektiği gibi önemli konulardaki fikirleri soruldu. Destekçilerden, partinin internet sitesinde yer alan bir anketi doldurmaları istendi.  Kasselakis, çevrimiçi referandumu SYRIZA'yı 'daha kapsayıcı ve tabanına daha duyarlı hale getirme çabası' olarak değerlendirdi.

Eylül ayında partinin liderliğini eski lider ve başbakan Aleksis Çipras'tan teslim alan Kasselakis, konu ile ilgili olarak sosyal medyada, "Hayal ettiğim SYRIZA'da başkan ve parti organları önce tabanı dinler ve sonra onları dikkate alarak karar verirler" açıklamasında bulundu. 

'ZAMANINDA BİLGİLENDİRMEDİ'

Kasselakis'in tek taraflı yeni adımı, SYRIZA'nın önde gelen isimleri tarafından kınandı. Son saatlerde kamuoyuna yapılan açıklamalar, Kasselakis'in liderlik tarzına karşı artan hoşnutsuzluğu yansıtıyor.

Eski bakan Olga Gerovassili, çevrimiçi referandum fikrinin Çipras tarafından kurulan partiyi "dağıtma" riski taşıdığı uyarısında bulunarak Kasselakis'i eleştirdi. Yakın dönemde Kasselakis'in yakın mesai arkadaşları arasında yer alan eski sekreter Panos Rigas da, Kasselakis'e böyle bir girişim için parti mekanizmalarını zamanında bilgilendirmediği için tepki gösterdi

'İTİRAZLARI BASTIRARAK TABANA YÖNELMEK İSTİYOR'

Yunanistan'da ana muhalefete yakın duran News247 ve Efimerida ton Sintakton gibi medya kuruluşları, SYRIZA'nın önce gelen isimlerinin eleştirilerini okuyucularına aktardı. Muhalif medyaya göre referandum kararı, Kasselakis'in 'gündemini dayatmak için üst düzey yetkililerin itirazlarını bastırarak doğrudan tabana yönelme stratejisinin son örneğini temsil ediyor'.

PARTİ İÇİNDEKİ ÇEKİRDEK DESTEKÇİLERİNDEN UZAKLAŞIYOR

Theodora Tzakri gibi Kasselakis'in "yenilikçi" yaklaşımının SYRIZA'yı yeniden canlandırmak için gerekli olduğunu savunan bir grup siyasetçinin aksine, SYRIZA'nın ileri gelenleri, ana muhalefet partisinin nihai dağılış sürecine girmiş olabileceğini düşünüyor.

News247, Kasselakis'in Nikos Pappas ve Pavlos Polakis gibi parti içindeki çekirdek destekçilerinden giderek uzaklaştığı izlenimi verdiğini belirterek kritik SYRIZA kongresi yaklaşırken, bunun parti içinde nihai bir parçalanmayı yansıtıp yansıtmadığının yakın dönemde anlaşılacağını vurguladı. 

YAKIN DÖNEMDEKİ PARÇALANMA VE DÜŞÜŞ

Mayıs ve haziran seçimlerinde büyük bir mağlubiyet yaşayan, yakın dönemdeki yerel seçimlerde aradığını bulamayan SYRIZA saflarında geçtiğimiz aylarda parçalanma yaşandı. Kasselakis'in liderliğini veto eden 11 vekil, parti ile yollarını ayırarak Yunanistan Meclisi'nde Yeni Sol altında yeni bir grup kurdu. Aynı dönemde gerçekleştirilen anketlerde, SYRIZA partiler sıralamasındaki ikinciliğini PASOK'a kaptırdı.

Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde SYRIZA'nın oy oranı yüzde 10-12 bandına gerilemiş durumda. SYRIZA ile dördüncü büyük parti konumundaki Yunanistan Komünist Partisi (KKE) arasındaki fark da, uzun yıllardan sonra ilk defa yüzde dört bandı civarlarına geriledi.

2010'lu yıllarda Yunanistan ile Avrupa'nın siyaset sahnesinde adından söz ettiren SYRIZA, 2015-2019 döneminde iktidarda bulundu ve geniş toplum kesimlerinin tepkisini çeken kemer sıkma politikaları ile Kuzey Makedonya ile varılan anlaşma süreçlerini yönetti.