Süslü Ailesi Van’daki depremden kaçtı, Antep’te yakalandı

Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından Antep’e göç eden Süslü Ailesi, bu kez depreme Antep’te yakalandı. Evleri hasar gören Süslü Ailesi, 12 yılın ardından Van’a döndü.

Ferhat Süslü
Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

VAN - 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van’da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından evleri kullanılamaz hale gelen Süslü Ailesi, yeni bir yaşam kurmak amacıyla Antep’e göç etti.

Anne, baba, 5 çocuktan oluşan Süslü Ailesi, 12 yılın ardından depreme bu kez Antep’te yakalandı. Antep’teki evleri de hasar gören Süslü Ailesi, yeniden Van’ın yolunu tuttu.

‘YİNE DÜZENİMİZİ BIRAKIP VAN’A GERİ DÖNDÜK’

Ferhat Süslü, Van depremi esnasında 10 yaşında olduğunu söyledi. Evlerinin hasar görmesi nedeniyle annesi, babası ve 4 kardeşi ile Antep’e göç etmek durumunda kaldıklarını anlatan Süslü, dokuz ay önce evlendiğini, mevcut ailesine eşinin de eklendiğini belirtti. 8 kişilik Süslü Ailesi, Van depreminden 12 yıl sonra Antep’teki evlerinde depreme yakalandı. Ferhat Süslü, deprem nedeniyle hayatlarını yeniden değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Van depreminden kaçtıkları Antep’te yeniden depreme yakalanmalarıyla ilgili Ferhat Süslü, şunları söyledi: “2011’de meydana gelen Van depreminin ardından evimiz ağır hasar gördü. Yaşamımızı devam ettirebilmek için Antep’e göç ettik. Orada çalıştık, bir hayat kurduk. Emeklerimizle ufak bir ev satın aldık. İyi, kötü bir düzen kurduk. O zamanlar babam bir okulda hademe olarak çalışıyordu. Kazandığı para ile beş çocuğunu okutuyordu. Aradan yıllar geçti ve sonuçta yine bir deprem oldu. Yine düzenimizi bırakıp Van’a geri döndük.”

‘EN AZINDAN BAŞIMIZI SOKACAK BİR ARABAMIZ VARDI’

Antep’te yaşadıkları depremin ardından ilk birkaç gün araba içinde kaldıklarını belirten Süslü, “Bizim en azından başımızı sokacak bir arabamız vardı” dedi. Süslü, “Hava soğuktu, yağmur yağıyordu. Biz yine de arabamızın içinde kalıyorduk ama dışarıda kalan insanlar vardı. Ellerinde bebekleri ile duvar dibinde bekleyen insanlar vardı. Günlerce kalabilecekleri bir yer yoktu” diye konuştu.

Araba içinde yaşamanın da zaman içinde sağlık problemine sebep olduğunu dile getiren Süslü, “Hamile eşim uzun süre oturduğu için böbreğinde büyüme başladı, bu da bebeğe zarar verdi. Antep’te kalıp depremzedelere yardım etmek istedim ama eşimin hamileliği nedeniyle Van’ dönmek zorunda kaldım. Eşimin doğumu gerçekleşmeden gidemeyiz. Eğer gidersek Antep’te daha çok mağdur olacağız. O yüzden hayatımızın geri kalanını Van’da geçirmeyi düşünüyoruz. Çocuğum da benim gibi Van’da doğacak” dedi.

‘BİZDEN DAHA KÖTÜ DURUMDA OLAN İNSANLAR VAR’

Yeniden Van’a göç etmenin ağır maliyetini ise yakınlarından edindikleri borçla karşılamaya çalıştıklarını söyleyen Süslü, devlet desteğinden faydalanamadıklarını belirti. Süslü, “Şu ana kadar 1500 TL’lik bir yol yardımı alabildim. Babam da bu destek aldı; kısacası sadece 3 bin TL’lik bir destek almış olduk. Bir de iki koli kuru gıda malzemesi getirildi. Başka da herhangi bir yardım alamadık. Televizyonlarda 10 bin TL’lik yardım verileceğinden bahsediliyordu. Biz de herkese verileceğini düşündük. Meğerse 10 bin TL’yi alabilmek için ölmemiz gerekiyormuş. Biz yardım istemiyoruz artık. Gerekirse ayakkabı boyarız ama geçimimizi sağlarız. Bizden daha kötü durumda olan insanlar var. Öyle insanlar gördük ki, ayaklarında ayakkabı bile yoktu. Onlara yardım gitsin en azından” ifadelerini kullandı.