Suriyelilere ait dükkanlara saldırının ardından Bozova'da sükunet çağrısı

Urfa Bozova’da bir çocuğa istismar iddiasının ardından Suriyelilere ait dükkânlara yönelik saldırılara ilişkin siyasi partiler ve baro, halka sükûnet çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın Bozova ilçesinde 10 yaşındaki erkek çocuğunun, 21 yaşındaki F.K. tarafından istismara uğradığı iddiasının ardından ilçede, Suriyelilere ait dükkanlar hedef alındı. F.K'nin Suriyeli olduğunun öğrenilmesinin ardından Suriyeli göçmenlere ait en az 3 dükkânın camları kırıldı, kimi dükkânlar ise yağmalandı.

Kaymakamlık ve emniyete yürüyen ardından oturma eylemi yapan kalabalığı sakinleştirmek için İl Emniyet Müdürü Erdem Bildirici ilçeye giderek Belediye Başkanı Suphi Aksoy ile birlikte eylemcilerle görüştü.

Dün gece yaşanan olayların ardından siyasi partiler ve bazı kitle örgütleri halkı sükunete çağıran açıklamalar yaptılar.

HDP: MÜLTECİLERE KARŞI ÖFKEYİ DOĞRU BULMUYORUZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Eş Başkanı Ahmet Atış olayın mülteci düşmanlığına dönüştürülmemesi uyarısında bulundu.

Atış “9-10 yaşındaki bir çocuğun istismara uğraması kabul edilemez. Tabii ki bu konu hassas bir konu ve şahıs da tutuklanmış. Ancak olay mülteci düşmanlığına dönüştürülmemeli. Sanki daha önceden böyle bir şey yaşanmıyormuş gibi mültecilerden sonra bu olaylar yaşanıyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Mültecilere karşı bir nefret bir öfke var ve bunu doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Ahmet Atış


'IRKÇILIK YAPMADAN DEMOKRATİK TEPKİLERİNİ DİLE GETİREBİLİRLER'

Bozova halkının yanında olduklarını ifade eden Atış “Tabii ki tepki göstermeleri doğal bir durumdur. Bozova halkının yanındayız. Ancak olay adli makamlara intikal edilmiş. Bununla ilgili yasal bir süreç başlamış, zaten bu şahıs tutuklandı. Tabii ki en demokratik şekilde tepkini dile getirebilirsin ama asla ve asla ırkçılık yapmadan, sen protestonu yapabilirsin. Vatandaşın malına, dükkânına, iş yerine, arabasına zarar verilmesini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Olayın farklı bir yöne evrildiğine dikkat çeken Atış “Mülteci karşıtı bir gösteriye dönüştü. Dün bu konuda hassasiyet çağrısında da bulunduk zaten” dedi.

Atış, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

CHP İLÇE BAŞKAN YARDIMCISI: MÜLTECİ İSTEMİYORUZ

CHP Bozova İlçe Başkan Yardımcısı Abdulkadir Gül ise “Suriyelileri istemediklerine” dair akşam basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

Gül “Herhangi bir taşkınlık olmayacak şekilde saat 20.00’de toplanıp, ilçe meydanında basın açıklaması yapacağız. Bu iş er ya da geç çözülecek. Bozova'da mülteci istemiyoruz. Birkaç tane Suriyelinin dükkânın camlarına ve eşyalarına zarar verildi. Bu akşam eylem falan olmayacak zarar verilmeyecek. Bu durumun bir daha olmamasını ve mültecileri istemiyoruz, sadece basın açıklaması yaparak bunu aktarmak istiyoruz” dedi.

Abdulkadir Gül


URFA BAROSU: TAKİPÇİSİYİZ

Urfa Barosu da olaylara ilişkin açıklama yaptı. İstismar iddiasının takipçisi olacakları belirtilen açıklamada “Bu aşamada tüm vatandaşlarımızı sükunete davet ediyoruz. Toplumsal huzur ve adaletin sağlanması için herkesin sağduyulu bir şekilde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır" denildi.

‘BAŞKA ÇOCUKLARIN BAŞINA GELMESİN’

Öte yandan istismara uğrayan çocuğun babası E.Y. “Ben şu anda çocuğumu hastaneye götürüyorum. Hiç iyi değilim. Çocuğumun şu anda durumu daha iyi, başka çocukların başına gelmesin istiyorum” ifadelerini kullandı.

BOZOVA'DA NE OLMUŞTU?

15 Ağustos akşamı Kırmızıpınar Mahallesi’nde iddiaya göre fırıncı F.K, bir erkek çocuğuna istismarda bulundu. Olayın öğrenilmesinin ardından dün akşam ilçede gösteriler yapıldı. Yürüyüş ve oturma eyleminin ardından Suriyelilere ait iş yerleri taşlanmıştı. Son olarak kaymakamlık önünde toplanan kitle polis tarafından dağıtılmıştı.

Gece saatlerinde valilik tarafından istismar iddiasında adı geçen F.K'nin tutuklandığı açıklanmıştı.