Suriye Milli Ordusu'nda maaş protestosu: Gösteri yaptılar

Türkiye destekli SMO, Suriye'nin Azez kentindeki Mare ilçesinde 'Afetlere rağmen maaş ödemeleri geciktiriliyor' sloganıyla protesto gösterisi düzenledi.

Foto: Enab Baladi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bileşenleri, son iki aydır maaş ödemelerinin yapılmadığını söyleyerek Halep vilayetindeki Azez'in Mare ilçesinde protesto düzenledi.

Suriye'nin Enab Baladi haber sitesinin aktardığına göre, 'aylıklarının yaklaşık iki aydır verilmediğini' söyleyen SMO bileşenleri, 'bölgede faaliyet gösteren diğer bileşenlere ödeme yapıldığını söyleyerek ödemelerdeki gecikmeyi kınadı.'

'GECİKMENİN KASITLI OLDUĞUNU HİSSETMEYE BAŞLADIK'

Enad Baladi'ye konuşan SMO üyesi ve protestocu Salam al-Abdullah, 'Türkiye destekli SMO'nun içinden farklı grupların "Afetlere rağmen maaş ödemeleri geciktiriliyor" sloganıyla yapılan oturma eylemine katıldığını' aktardı. SMO mensuplarının söz konusu gecikmelerin 'kasıtlı olduğunu hissetmeye başladığını' söyleyen al-Abdullah, bunun 'kendilerini baskı altına almayı amaçlayan siyasi amaçların' bir ürünü olabileceğini belirtti. 

Salam Al-Abdullah'ın aktardığına göre, SMO bileşenleri 4 Mart'ta bir protesto çağrısı yapmış, fakat SMO'nun bağlı olduğu 'Suriye Geçici Hükümeti'nin Savunma Bakanlığı, aynı ay içinde aylıkların yatırılacağını ifade eden, ancak kesin bir tarih belirtmeyen bir genelge' yayınlamıştı. Al-Abdullah, 'Savunma Bakanlığı'nın gecikme için 6 Şubat depremlerini sebep gösterdiğini, fakat yerel konseyler, 'sivil polis' ve 'geçici hükümet' gibi diğer kurum çalışanlarının aylıklarının ödendiğini' aktardı. 

DEPREM SONRASI 'HARAÇ' SUÇLAMALARI: 'BAĞIŞLARDAN YÜZDE İSTEDİLER'

Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, Orta Doğu Enstitüsü'nün Ekim 2022 tarihli raporu, bölgede 50 bin ile 70 bin arasında SMO mensubu olduğunu ortaya koymuştu. SMO mensuplarına verilen aylıklar ise 600 ile 1000 Türk Lirası (TL) arasında değişiyor. Yönetici pozisyonunda olanlar ise 1200 ile 3000 TL arasında bir maaş alıyor. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de 6 Şubat'taki Maraş depremlerinin ardından Türkiye destekli SMO'nun deprem yardımlarını 'haraca bağladığını' öne sürmüştü. SMO bünyesinde yer alan Ahrar el Şarkiye grubunun, depremzedelere yardım etmek için bağış yapan sivillerden 'belirli bir yüzde istediği' iddia edilmişti. SMO bünyesindeki bazı silahlı grupların ise, Afrin'in Cinderes beldesinde yıkılan evlerden eşya aldığı ileri sürüldü. Nakit para, mücevher ve mobilyaların çalındığı yönünde askeri polise şikayetlerin bildirildiği aktarılmıştı. (DIŞ HABERLER)