Sullivan, Mahmud Abbas'la görüştü: 'Savaşta başka bir aşamaya geçiş olacak'

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Filistin lideri Abbas ile görüşmeden önce, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 'başka bir aşamaya geçiş' olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bir araya geldi. Görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, bölgedeki temasları kapsamında Filistin lideri Abbas ile görüşen Sullivan Gazze'deki son durumu ele aldı. Sullivan, Mahmud Abbas'a 7 Ekim'den bu yana Gazze'de hayatını kaybeden siviller için başsağlığı diledi ve bölgeye insani yardımların daha fazla ulaştırılması gerektiğini belirtti.

'BIDEN, KALICI ÇÖZÜM OLARAK İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ GÖRÜYOR'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Gazze'deki sivillerin korunmasının önemine dikkati çeken Jake Sullivan, işgal altındaki Batı Şeria'da istikrarın yeniden sağlanmasının gereklilik olduğunu ve aşırılıkçı yerleşimcilerin neden olduğu şiddetin önlenmesi gerektiğini vurguladı. Sullivan ayrıca Joe Biden yönetiminin İsrail-Filistin sorununa kalıcı çözüm olarak iki devletli çözümü gördüğünü bir kez daha ifade etti.

MAHMUD ABBAS'DAN 'İSRAİL'E MÜDAHALE' ÇAĞRISI

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas da İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki saldırılarının durdurulması için ABD yönetimine çağrı yaptı. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 'soykırım' niteliğindeki saldırganlığın derhal ateşkes yoluyla durdurulması gerektiğini vurgulayarak ABD yönetimine Gazze Şeridi, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'daki saldırılarını durdurmaya zorlamak için İsrail'e müdahale etmesi çağrısında bulundu.

İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'ne en hızlı şekilde tüm sınır geçişlerinin açılması, yardım, tıbbi ve gıda malzemelerinin girişinin iki katına çıkarılması, su, elektrik ve yakıtın sağlanması gerektiğini ifade eden Mahmud Abbas, hastanelerin ve temel tesislerin binlerce yaralının tedavisi ve Gazze'deki halkına hizmet sunma çalışmalarına devam edebilmesi için gerekli yardımın sağlanmasının önemini vurguladı.

SULLIVAN'DAN 'YENİ AŞAMA' AÇIKLAMASI

Sullivan, Ramallah'a gitmeden önce Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile bir araya gelmişti. ABD'nin The New York Times gazetesi, ABD'li dört yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'den yüksek yoğunluklu çatışmalardan 'daha hassas ve kesin taktiklere' 3 hafta içinde geçilmesini talep ettiğini yazmıştı. Sullivan ise bu zamanlama hakkında yorum yapmadan şöyle dedi:

"Bu savaşın başka bir aşamasına geçiş olacak; bu aşamada, liderliği hedef alan istihbarat temelli operasyonlara odaklı olunacak. Bunun tam olarak ne zaman olacağı ve hangi koşullar altında olacağı ABD ve İsrail arasında devam eden yoğun bir görüşmenin konusu olacak. Bunun şartları ve zamanlaması, (buradaki) görüşmelerimdeki konulardandı." (DIŞ HABERLER)