Jake Sullivan, İsrail'de: 'Biden, 3 hafta içinde daha hassas taktiklere geçiş istiyor'

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, İsrail'e ziyaretinde Netanyahu ve 'savaş kabinesi' ile görüştü. ABD basını, 'daha düşük yoğunluklu operasyonlar' aşamasına geçişin ele alındığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve 'savaş kabinesi' üyeleri Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile bir araya geldi.

Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, görüşmede 'Gazze'de devam eden çatışma, Hamas'ı yenme yönündeki ortak amaç, sivillere yönelik zararın en aza indirilmesi ve Gazze'ye sürekli insani yardım akışının sağlanması' konularının ele alındığı belirtildi. Sullivan'a İsrail'in Gazze'deki askeri harekatının detayları hakkında brifing verildiği ifade edilen açıklamada, Sullivan'ın 'insani yardım sağlanması ve dağıtılması konusunda BM, Mısır ve diğer ortaklarla artan koordinasyonu memnuniyetle karşıladığı' ve 'Gazze'ye yardım akışının genişlemesi ve sürmesinin önemine vurgu yaptığı' bilgisi verildi. 

'HEDEF ODAKLI, DÜŞÜK YOĞUNLUKLU OPERASYONLARA GEÇİŞ ELE ALINDI'

Öte yandan, Reuters'ın haberine göre, üst düzey ABD'li bir yetkili, Sullivan'ın 14 Aralık Perşembe günü yaptığı görüşmelerde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 'yüksek değerli hedeflere odaklı daha düşük yoğunluklu operasyonlar' aşamasına geçmesinin ele alındığını, fakat böyle bir değişiklik için bir takvim vermenin 'sorumsuz' olacağını söyledi.

İsminin paylaşılmasını istemeyen yetkili, "Bu görüşmelerde, daha önceki görüşmelerimizde ve Başkan (Joe Biden) ile Başbakan (Benjamin Netanyahu) arasındaki görüşmelerde, halihazırda devam eden yüksek tempolu, yüksek yoğunluklu temizlik operasyonlarından nihayetinde yüksek değerli hedeflere, istihbarat temelli baskınlara ve bunun gibi daha dar, cerrahi hedeflere odaklı düşük yoğunluklu bir odağa doğru değişim ele alındı" dedi.

Yetkili, Sullivan ve Netanyahu'nun Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasını ele aldığını ve Gazze'nin geleceğinin Filistinlilerin liderliğinde şekillenmesi konusunda genel bir uzlaşma olduğunu ifade ederek, Gazze'deki 'kara harekatlarının süresiz olarak devam edeceği konusunda hiçbir zaman bir beklenti olmadığını' kaydetti. Buna göre, Sullivan, Gazze'deki sivilleri koruma konusuna da büyük bir vurgu yaptı.

ABD'nin Axios haber sitesi de Sullivan'ın İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 'yoğun dönemi aylar değil, haftalar içinde geride bırakması ve saldırıların yoğunluğunun daha düşük olduğu sonraki aşamaya geçmesi' gerektiğini söylediğini aktardı. The New York Times ise dört ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın 'İsrail'in 3 hafta içinde daha kesin ve hassas taktiklere geçiş yapmasını istediğini' yazdı. Buna göre, söz konusu 'daha hassas taktikler' Hamas liderlerini bulup öldürmeyi, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamayı ve Gazze'de Hamas'ın kullandığı ifade edilen tünelleri yok etmeyi içeriyor.

NETANYAHU: HER ZAMANKİNDEN DAHA KARARLIYIZ

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi de saldırıların sürdüğü Gazze'deki son durumu ve bölgedeki gidişatı görüşmek üzere İsrail’i ziyaret eden Sullivan’ın Tel Aviv’de Başbakan Netanyahu ve İsrail hükümetinin 'savaş kabinesi' ile yaptığı toplantıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, tarafların, 'savaşın zafer elde edene kadar devam etmesi ile başta Hamas'ın ortadan kaldırılması, rehinelerin serbest bırakılması, Hamas'ın Gazze'deki hakimiyetine son verilmesi olmak üzere ortak hedeflere ulaşılması konusunu görüştüğü' belirtildi. Netanyahu'nun Gazze savaşındaki desteklerinden ötürü Sullivan'a teşekkür ettiği kaydedilen açıklamada, iki tarafın, aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu Gazze'de kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması yönündeki kararlılıklarını yinelediği ve Gazze'de 'savaşmayan nüfusa insani yardımın sürdürülmesini' tartıştığı aktarıldı.

AA'nın aktardığına göre, Başbakan Netanyahu, Sullivan ile görüşmesine ilişkin X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yayımladığı görüntülü mesajında, Gazze’deki saldırıları sürdürme konusunda 'her zamankinden daha kararlı' olduklarını söyledi.

İsrailli esirlerin geri dönüşünün 'ana hedefleri' olduğunu vurgulayan Netanyahu, “Amerikalı dostlarımıza şunu söyledim: Kahraman askerlerimiz boşuna ölmedi. Toprağa düşmelerinin derin acısından dolayı, Hamas ortadan kaldırılıncaya ve mutlak zafere ulaşıncaya kadar savaşmaya devam etme konusunda her zamankinden daha kararlıyız” diye konuştu. Netanyahu, “ABD'nin, İsrail ordusuna mühimmat tedariği, BM'nin savaşı durdurma girişimlerini engelleme ve rehinelerimizin geri getirilmesine yardım ederek İsrail'e verdiği desteği çokça takdir ediyorum” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)