ABD basını: İsrail, tünellere deniz suyu basmaya başladı

ABD basını, İsrail ordusunun Gazze'deki tünellere deniz suyu basma planını hayata geçirmeye başladığını yazdı. İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda sekiz askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları havadan ve karadan devam ederken, İsrail ordusunun Gazze'deki tünellere deniz suyu basma planını hayata geçirmeye başladığı iddia edildi. İsrail ordusunun askeri operasyonlarıyla ilgili bilgi sahibi ABD'li yetkililer, The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail'in tünellere deniz suyu pompalamaya başladığı bilgisini verdi. İsrail Savunma Bakanlığı Sözcüsü, tünel operasyonlarının gizli olduğunu söyleyerek yorum yapmadı.

'YEDİ AYRI POMPA İLE SU BASILIYOR'

Hamas'ın Gazze'de rehin tuttuğu İsraillilerin aileleri ile Başbakan Benjamin Netanyahu arasında geçen hafta yapılan görüşmelerden basına yansıyan ses kayıtlarında, ailelerin konuyla ilgili Netanyahu'ya tepki gösterdiği, tünellere su basılmasının sevdiklerinin hayatını riske atacağını söyledikleri duyulmuştu. 12 Aralık Salı günü Washington'da Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Joe Biden da konuya ilişkin bi soruya cevaben, tünellerde rehine olmadığına ilişkin açıklamalar olduğuna dikkat çekmiş "Ancak bunu tam olarak bilmiyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

Yetkililer, haftalarca sürmesi beklenen tünellere deniz suyu basma işleminin geçen ay yerleştirilen beş pompaya iki pompa daha eklenmesi ve ön testlerin yapılmasıyla birlikte yedi ayrı pompa sistemiyle gerçekleştirileceğini ifade etti.

WSJ'ye daha önce konuşan bazı yetkililer de deniz suyunun tünellere salınması üzerine Gazze'deki tatlı su kaynaklarının kirleneceğini ve altyapının zarar göreceğini belirtmişti.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'NİN KUZEYİNDE 8 ASKER ÖLDÜ

Öte yandan, İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde yaşanan çatışmalarda beşi subay sekiz askerin öldüğü bildirildi. Son ölenlerle birlikte Gazze'deki kara harekatında ölen İsrail askeri sayısının 113'e yükseldiği, 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden asker sayısının ise 442 olduğu ifade edildi. Saldırılarda şimdiye kadar yaralanan asker sayısının ise 1687'ye ulaştığı, bunlardan 263'ünün durumunun ağır olduğu kaydedildi.

MISIR: İSRAİL'İN UYGULAMALARI TEHCİR PLANLARINI DOĞRULUYOR

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd ise İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in 'Gazze Şeridi'nden gönüllü göçü teşvike' yönelik sözlerine ilişkin açıklama yaptı. Ülkesinin İsrail'in Filistinlileri 'gönüllü veya zorla Gazze Şeridi'nden çıkarmaya' yönelik girişimlerini reddettiğini kaydeden Ebu Zeyd, "İsrail'in sahadaki tüm uygulamaları, Filistinlileri kendi topraklarından tehcir etme planlarını doğruluyor" ifadelerini kullandı.

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, İsrail'in 'Gazze Şeridi'nden gönüllü göçü teşvik etme' olasılığını araştırdığı yönünde açıklama yapmıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının başlamasından bu yana birçok kez 'Gazze'deki Filistinlileri Mısır'ın Sina Yarımadası'na tehcir girişimlerinin' sonuçlarına karşı uyarmıştı. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de İsrail'in Filistin halkını tehcir planını hâlâ masada tuttuğu uyarısında bulunmuştu.

7 EKİM'DEN BU YANA 18 BİNİ AŞKIN FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları İsrail'e 7 Ekim'de 'Aksa Tufanı' isimli kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında ise en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 18 bin 412 Filistinli öldü. 

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 282 Filistinli hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)