Sudan'dan kalkan tahliye uçakları Kıbrıs'ta: 'Özel ulusal plan' devrede

Ordu ve paramiliter güçler arasında çatışmaların sürdüğü Sudan'dan tahliyelerde Güney Kıbrıs ve Ürdün büyük rol oynuyor. Sudan'dan kalkan ilk uçaklar, Kıbrıs'a varmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar 15 Nisan'dan bu yana devam ederken, ülkede mahsur kalan yabancı vatandaşların tahliyesi için yürütülen çabalarda Güney Kıbrıs da büyük rol oynuyor. Adanın güney ucunda İngiltere'ye ait Ağrotur (Akrotiri) Üssü'nden Sudan'a özel uçuşlar gerçekleştiriliyor.

Kıbrıs medyasına yansıyan haberlere göre, Sudan'dan kalkan ve yabancı vatandaşlarla yetkilileri taşıyan uçaklar Güney Kıbrıs'a ulaşmaya başladı.

SUDAN'DAN GELEN İLK UÇAK LARNAKA'YA VARDI

Sudan'dan Larnaka'ya gelen ilk tahliye uçağını, Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos karşıladı. Kıbrıs medyası ile BBC, daha önce Sudan'dan kalkan iki uçağın daha erken saatlerde Larnaka havaalanına varacağını bildirmişti.

Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Kombos, Sudan'dan gelen sivillere tesis ve geçici konaklama sağlanması için Ulusal Plan ESTİA'nın devreye sokulmasının ardından Larnaka'daki "Zenon" Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti. Bakan, ziyareti çerçevesinde salı gecesi adaya varan ilk uçakla tahliye edilen kişileri Kıbrıs Cumhuriyeti adına karşıladı. Sudan'dan tahliye uçuşu gerçekleştiren yeni uçakların önümüzdeki gün ve saatlerde, ülkedeki gelişmelere göre, Kıbrıs'a ulaşması bekleniyor.

TAHLİYELERDE ÜRDÜN VE KIBRIS BÜYÜK ROL OYNUYOR

Basına yansıyan haberlere göre, Sudan'dan tahliyelerde Ürdün ile Kıbrıs 'başrolde'. Buna göre, Kıbrıs diğer Avrupa vatandaşları ile kendi vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçerken, adanın güneyindeki İngiliz Ağrotur Üssü'nde de yoğun hareketlilik yaşanıyor. İngiltere Hava Kuvvetleri uçakları tahliyeler için Kıbrıs'tan Sudan'a uçuyor.

Diğer yandan, Lefkoşa, kriz altındaki bir bölgeden gelen yabancı vatandaşların Kıbrıs Cumhuriyeti toprakları üzerinden kabulü ve geri gönderilmesiyle ilgili "ESTİA" kodlu Özel Ulusal Planını devreye soktu. Plana göre, Sudan'dan tahliye edilen yabancı vatandaşlar Kıbrıs'ta özel olarak oluşturulmuş bir noktada konaklayacaklar. Kıbrıs Cumhuriyeti tahliye işlemleri için söz konusu plan çerçevesinde yabancılara her türlü kolaylığı sağlayacak.

ESTİA ÖZEL ULUSAL PLANI DEVREDE

Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan basın açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bu çerçevede 'dost ülkelere vatandaşlarının Sudan'dan Kıbrıs üzerinden geri dönüşleri için kolaylıklar sunma niyetinde olduğu' belirtilmişti.

Basın açıklamasına göre, Kıbrıslıların yanı sıra Sudan'daki diğer vatandaşların da tahliyesine yönelik devam eden çabalar çerçevesinde Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, salı günü Dışişleri, Savunma, İçişleri ve Adalet ve Kamu Düzeni Bakanlarından oluşan Kriz Yönetimi Bakanlar Grubunu topladı. Bakanlar Grubunun, kriz altındaki bir bölgeden Kıbrıs Cumhuriyeti toprakları üzerinden yabancı vatandaşların kabulü ve geri dönüşü için ESTİA Özel Ulusal Planı'nı devreye sokmaya karar verdiği kaydedilmişti.

Basın açıklamasında, Kıbrıs'ın bu çerçevede dost ülkelere vatandaşlarının Sudan'dan Kıbrıs üzerinden geri dönüşleri için kolaylıklar sunma niyetinde olduğu da belirtilmişti.