DSÖ'den 'Sudan' uyarısı: Büyük bir biyolojik risk var

Dünya Sağlık Örgütü Sudan Temsilcisi Abed, Hartum'daki merkezi halk sağlığı laboratuvarını çatışmanın taraflarından birinin işgal ettiğini ve askeri üs olarak kullandığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında çatışmaların sürdüğü Sudan'daki duruma ilişkin açıklama yaptı. DSÖ, çatışmaların taraflarından birinin başkent Hartum'daki halk sağlığı laboratuvarını işgal etmesinin büyük bir biyolojik sağlık riski oluşturduğunu bildirdi.

AA'nın haberine göre, BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci'nin moderatörlüğünde düzenlenen haftalık basın toplantısında konuşan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sudan Delegasyonu Başkanı Farid Aiywari, çevrimiçi olarak katıldığı toplantında, çatışmaların durmasına yönelik iyi yönde bir gelişme olmadığını söyledi. 

'LABORATUVARIN İŞGALİ SON DERECE TEHLİKELİ'

"Ana problem olarak gıda, su, ilaç ve yakıt kıtlığı sürüyor. İlaç, ulaşım ve gıda fiyatları da büyük oranda arttı" diyen Aiywari, IFRC'nin durumu yakından izlediğini ve Sudan Kızılayı ile işbirliğine devam edeceklerini belirtti. Aiywari, sağlık ve psikososyal destek alanında insani yardım sağlamaya hazır 40 binden fazla gönüllünün olduğu bilgisini de paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü Sudan Temsilcisi Nima Said Abed ise ülkedeki sağlık tesislerinin yüzde 32'sinin saldırılar nedeniyle tamamen kapatıldığını, bir kısmının askeri üs haline getirildiğini açıkladı. Başkent Hartum'daki merkezi halk sağlığı laboratuvarını, çatışmanın taraflarından birinin işgal ettiğini ve askeri üs olarak kullandığını anlatan Abed, "Laboratuvarda kolera dahil birçok numune olduğu için bu son derece tehlikeli. Buranın işgal edilmesiyle ilgili büyük bir biyolojik sağlık riski var" dedi.

'SALGINLARDA ÇOK SAYIDA İNSAN HAYATINI KAYBEDEBİLİR'

Çatışmayla bağlantılı halk sağlığı riskinin oluştuğuna da dikkat çeken Abede, Sudan'da kolera ve sıtma riskinin yüksek olduğunu, ülkede kızamık salgını olduğunu söyleyerek bu salgınlarda çok sayıda insanın ölebileceği uyarısında bulundu. Abed, savaşan taraflardan birinin laboratuvarı işgal etmesi, teknisyenleri kovması ve laboratuvardaki tüm biyolojik maddeleri elinde tutmasının büyük risk teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: ÇATIŞMALARDA 460 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDG arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda şu ana kadar 460 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 11 eyaletteki çatışmalarda 4 bin 63 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Yaralanma, ölüm ve çatışmaların diğer etkilerini takip için tüm eyaletlerde çalışma yürütüldüğü ifade edilen bakanlık açıklamasında, son iki günde yaralanma ve vefat sayılarının azaldığı, hastanelerin acil servislerinin çalışması ile sağlık personelinin görevlerini yapabilmesi açısından iyileşmeler olduğu bildirildi.

MAHKUMLAR FİRAR ETTİ: ARALARINDA EL-BEŞİR DE OLABİLİR

Öte yandan, Sudan yerel basınına yansıyan haberlere göre, başkent Hartum'daki dört hapishanede mahkumlar, dışarıdan destek alarak firar etti. 'Soykırım ve savaş suçları' ile suçlanan devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve rejiminin çoğunun bulunduğu Bahri bölgesindeki Kober Hapishanesi'nin önünde çatışmalar yaşandığı belirtildi. Beşir'in askeri hastanede olduğu ve kaçanlar arasında el-Beşir'in de olabileceği iddia edildi. 

Hapishanelerin bulunduğu muhitlerde sokaklarda tek tip mahkum kıyafetlilerin yürüdüğü görüntüler sosyal medyada viral oldu. Sudan ordusu ve HDG, başkentin batısındaki Umdurman bölgesinde bulunan el-Huda hapishanesinin basılması ve mahkumların serbest bırakılmasıyla ilgili karşılıklı suçlamalarda bulundu.

ORDUDAN AÇIKLAMA: EL BEŞİR HASTANEDE

Devrik cumhurbaşkanının nerede olduğuyla ilgili iddialar basına yansırken, Sudan ordusu, Ömer el Beşir'in, Silahlı Kuvvetlere ait Alya Hastanesi'nde tutulduğunu açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, "30 Haziran 1989 darbesini tertiplemekle suçlanan askeri zanlılardan bazıları, sağlık durumları nedeniyle ve isyan patlak vermeden önce Kober Hapishanesi'ndeki sağlık yetkililerinin tavsiyeleri üzerine, Silahlı Kuvvetlere ait Alya Hastanesi'nde tutuluyor" bilgisi verildi.

Açıklamada, polis nezaretinde hastanede tutulanlar arasında Ömer el Beşir'in yanı sıra yardımcılarından Bekri Hasan Salih ve bakanlarından Abdurrahim Muhammed Hüseyin'in de olduğuna işaret edildi. Açıklamanın, söylentileri engellemek ve 'isyancıların' bazı medya sözcülerinin, halkın kafasını karıştırmak için yaydığı yanlış bilgilendirmeyi önlemek için yapıldığı kaydedildi.

İDDİA: BİNLERCE MAHKUM AÇLIKTAN ÖLMEMELERİ İÇİN SERBEST BIRAKILDI

Hartum'un güneyindeki Soba cezaevinden ve Umdurman'daki kadın cezaevinden binlerce mahkumun açlıktan ölmemeleri için serbest bırakıldıkları da ileri sürüldü.

HDG'den yapılan açıklamada, Kober Hapishanesi mahkumlarının tahliyesi olarak nitelendirilen olayda ordu suçlanarak, "Savaşın başından ve sonrasındaki yansımalardan, darbe liderliğinin ve aşırılık yanlılarının ülkedeki hükümet sistemini eski haline getirerek zamanın çarkını geri döndürmek istedikleri açıktı" denildi.

Ne olmuştu?

Kuzey Afrika ülkesi Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç HDG arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDG arasında "HDG'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDG'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)