Sudan'da ölü sayısı 420'yi aştı, 10 bin kişi Güney Sudan'a sığındı

Bir yandan tahliyelerin devam ettiği Sudan'da, çatışmalar nedeniyle ölenlerin sayısı 427'ye yükseldi. Çatışmalardan kaçan yaklaşık 10 bin kişi Güney Sudan'a sığındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 427'ye yükseldiğini bildirdi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan yazılı açıklamaya göre, Sudan'da 15 Nisan'da başlayan çatışmalar devam ediyor.

AA'nın aktardığına göre, silahlı çatışmalarda en az 427 kişi yaşamını yitirirken, 3 bin 700'den fazla kişi yaralandı. Kıtlık nedeniyle temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında keskin bir artış yaşandığı ülkede, en az 11 sağlık merkezi saldırıya uğradı ve Hartum ile Darfur eyaletlerindeki birçok sağlık merkezi hizmet veremiyor.

Çatışma bölgelerindeki siviller Çad, Mısır ve Güney Sudan'a kaçarken, birçok uluslararası kuruluş, şu anda faaliyet gösteremediği yerlerden personelini tahliye etti. Uluslararası kuruluşlar, mümkün olan yerlerde hizmetlerini sürdürüyor.

GUTERRES: SUDAN'DAN ÇEKİLMEYECEĞİZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, çatışmaların sürdüğü Sudan'da personelin daha güvenli noktalara taşındığını ancak ülke içinde ve dışında operasyonlarını sürdüreceklerini bildirdi. Guterres, tüm taraflara acilen çatışmaya son vermeleri ve sivillerin tahliyesini sağlamaları çağrısında bulundu.

Guterres, BM'nin Sudan halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve demokratik geçiş ile güvenli gelecek için birlikte çalışmaya devam edeceğini belirterek, "BM, Sudan'ın içinde ve dışında operasyonlarını sürdürecek" ifadesini kullandı. Genel Sekreter, ortaklarla birlikte gerginliğin azaltılması ve kalıcı ateşkes için desteğini sürdüreceğini kaydetti.

'İNSANİ YARDIM KURUŞLARI MÜDAHALE ETMEDİ'

Öte yandan yetkililer, çatışmalardan kaçan yaklaşık 10 bin kişinin Güney Sudan’a sığındığını duyurdu. Güney Sudan’ın Sudan sınırında yer alan Renk kenti yetkilileri, cumartesi günü 6 bin 500 kişinin ve pazar günü 3 bin kişinin sınırı geçtiğini bildirdi.

Güney Sudanlı komutan Dau Aturjong, gelenlerin dörtte üçünün Güney Sudanlı, geri kalanın ise Sudanlı, Eritreli, Kenyalı, Ugandalı ve Somalili olduğunu söyledi. İnsanı yardım kuruluşlarının yardım etmediğini dile getiren yetkili, “Yeni gelenlere yerel makamlar ve yerel halk yardım ediyor. Şimdiye kadar insani yardım kuruluşları müdahale etmedi” dedi.

Ne olmuştu?

Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında 'HDK'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve 'devlete karşı isyancı güç' ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)