Sudan'da ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor: Tahliyeler başladı

Sudan'da 15 Nisan'da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında başlayan çatışmalar, ateşkese rağmen devam etti. Suudi Arabistan ve Ürdün, vatandaşların tahliyesine başlandığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan’da 3 günlük ateşkes çağrısına uyacaklarını açıklamalarına rağmen ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmalar devam ediyor. HDG, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik 'insani' ateşkes uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını bildirmişti. 

SUUDİ ARABİSTAN 'DOST ÜLKELERİN' GÖREVLİLERİNİ TAHLİYE EDECEK

Öte yandan, çatışmaların yoğunlaştığı Hortum başta olmak üzere, yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesinin başladığı duyuruldu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya dair yazılı açıklama yapıldı. AA'nın aktardığına göre açıklamada, çatışmaların yaşandığı Sudan'da ikamet eden vatandaşların ve bazı dost ülkelerin misyonlarında görevli kişilerin Suudi Arabistan'a tahliyesine başlandığı belirtildi. Tahliye talimatının Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından verildiği aktarıldı. Açıklamada söz konusu 'dost ülkeler' hakkında detay verilmedi.

Ürdün de, Sudan'daki vatandaşların tahliyesine başladığını duyurdu. Sahadaki güvenlik durumları nedeniyle tahliye operasyonunun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koordinasyonuyla gerçekleşeceği ifade edilen açıklamada başka detay paylaşılmadı.

FİLİSTİN: HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise, Filistin'in Sudan'daki vatandaşlarını tahliye için hazırlıklara başladığı, bu amaçla İstihbarat ve İçişleri Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlık ve kurumlarla koordinasyon halinde Hartum'da kriz masası oluşturulduğu kaydedildi.

Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç Hızlı Destek Güçleri'nin (HDG) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDG arasında 'HDG'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah Burhan'ın, orduyla çatışan HDG'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre çatışmalarda 413 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 551 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)