Sudan'da ateşkes uzatıldı: Başkentte çatışmalar sürüyor

Ordu ve paramiliter HDK'nin ateşkesi 3 gün daha uzatma kararı aldığı Sudan'da çatışma sesleri gece boyunca devam etti. Türkiye Savunma Bakanlığı, ülkeden tahliyelerin sürdüğünü açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana çatışan ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), sona eren 3 günlük ateşkesin 3 gün uzatılması konusunda anlaştı. 

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, ateşkese rağmen Sudan ordusuna ait uçaklar, başkent Hartum’da HDK’ya ait mevzileri gece boyu vurdu. Bu nedenle, ateşkesin sınırlı bir etkisi oldu. Topçu birliklerinin de sesleri kentte duyuldu.

DIŞİŞLERİ BAKANI: ATEŞKES DENİLEN ŞEYİN OLANLARLA İLGİSİ YOK

Sudan'daki sivil hükümetin Dışişleri Bakanı Meryem el-Sadık el-Mehdi, Hartum'daki evinden yaptığı açıklamada, ateşkese rağmen sivillerin hala korku içinde yaşadığını aktardı. Dışişleri Bakanı, “Ateşkes denilen şeyin olanlarla hiçbir ilgisi yok" dedi ve uçakların bombardımanlarının gece-gündüz devam ettiğini belirtti.

50'DEN FAZLA ÜLKE VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR

Öte yandan Sudan’da bulunan yabancıların ülkeden tahliyesine de devam ediliyor. AA'nın aktardığına göre, aralarında Türkiye, ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan’ın da olduğu 50'den fazla ülke, vatandaşlarını karadan Etiyopya ve Mısır, denizden Port Sudan Limanı üzerinden ve hava yoluyla tahliye etmeye devam ediyor.

Port Sudan Havalimanı’na inen çeşitli ülkelere ait askeri uçaklar ve yolcu uçakları, Sudan’dan tahliye edilmek isteyen vatandaşlarını alarak ülkelerine ulaştırıyor. Son olarak Endonezya Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçak, Sudan'da bulunan vatandaşlarının tahliyesini sağladı.

SAVUNMA BAKANLIĞI: TAHLİYELER ARALIKSIZ DEVAM EDECEK

Türkiye Savunma Bakanlığı da çatışmaların devam ettiği Sudan'da mahsur kalan Türkiye vatandaşlarının ülkeden tahliyesinin sürdüğünü bildirerek, ilk grubun TSK'ye ait uçaklarla emniyetli şekilde ülkeye getirildiğini duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Çatışmaların devam ettiği Sudan'da mahsur kalan vatandaşlarımızı tahliye görevimiz sürüyor. Vatandaşlarımızın ilk grubu TSK'ya ait uçaklarla emniyetli şekilde ülkemize getirildi. Tahliye operasyonumuz tüm vatandaşlarımız yurda ulaştırılıncaya kadar aralıksız devam edecek" denildi.

'HDK İLE MÜZAKERE MASASINA OTURULMAYACAK'

Öte yandan, Sudan Dışişleri Bakanlığı, HDK'yi kastederek 'isyancılar' ile müzakereye oturulmayacağını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İsyancılar, vatandaşların ve diplomatların mülklerine tecavüz etmeye devam ediyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ordunun HDK ile müzakereye girmesi konusunda bazı iddiaların yanlış olduğu, 'isyancıların' teslim olmaktan veya yok olmaktan başka seçenekleri olmadığı belirtildi.

Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında 'HDK'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda 26 Nisan Çarşamba gününe kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirmişti. Sudan ordusu, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabalarıyla mevcut ateşkesi 72 saat daha uzatma kararı aldığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)