Sudan ordusu: HDK, Türkiye'nin tahliye uçağına ateş açtı

Sudan ordusu, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin Vadi Seyidna Hava Üssü'ne inen bir Türk tahliye uçağına ateş açtığını açıkladı.

Foto: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan ordusu, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) Türkiye'nin tahliye uçağına ateş açtığını, olayda bir kişinin yaralandığını ve uçağın zarar gördüğünü duyurdu.

Reuters'ın haberine göre, ordudan yapılan açıklamada, HDK'nin başkent Hartum yakınlarındaki Vadi Seyidna Hava Üssü'ne inen Türkiye'ye ait tahliye uçağına ateş açtığı, uçağın güvenli bir şekilde iniş yaptığı olay sırasında mürettebattan bir kişinin yaralandığı ve uçağın yakıt ikmal bölümünün zarar gördüğü aktarıldı.

BAKANLIK 'TAHLİYELER ARALIKSIZ SÜRECEK' DEMİŞTİ

Türkiye Savunma Bakanlığı, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, çatışmaların 15 Nisan'dan bu yana devam ettiği Sudan'da mahsur kalan Türkiye vatandaşlarının ülkeden tahliyesinin sürdüğünü bildirerek, ilk grubun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçaklarla emniyetli şekilde ülkeye getirildiğini duyurmuştu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Çatışmaların devam ettiği Sudan'da mahsur kalan vatandaşlarımızı tahliye görevimiz sürüyor. Vatandaşlarımızın ilk grubu TSK'ya ait uçaklarla emniyetli şekilde ülkemize getirildi. Tahliye operasyonumuz tüm vatandaşlarımız yurda ulaştırılıncaya kadar aralıksız devam edecek" denilmişti.

Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında 'HDK'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda 26 Nisan Çarşamba gününe kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirmişti. Sudan ordusu, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabalarıyla mevcut ateşkesi 72 saat daha uzatma kararı aldığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)