Sualtı Araştırmaları Derneği'nden Karaburun'daki kaçak iskeleye suç duyurusu

Karaburun'da fokların yaşam alanına kurulan kaçak iskele şikayet edildi. Sualtı Araştırmaları Derneği, işletmeci ve Karaburun Belediyesi hakkında suç duyurusu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), İzmir'in Karaburun ilçesinde bulunan Mordoğan Ayıbalığı (Ardıç) mevkinde fokların yaşam alanına kurulan kaçak iskeleyle ilgili suç duyurusunda bulundu. Dernek, söz konusu işletme ve Karaburun Belediyesi hakkında şikayetçi oldu.

Bölgenin İzmir Körfezi’ndeki en önemli fok yaşam alanlarından biri olduğu ve birtakım yapılaşmalarla kıyı yapısını değiştirecek nitelikte müdahalelerin yapıldığını belirten SAD açıklamasında, “Ayrıca 1984’te taraf olduğumuz uluslararası Bern Sözleşmesi gereği nesli tehlike altında olan canlılar yaşam alanları ile birlikte korunmaları taahhüt altındadır. Mordoğan Ardıç mevki ve Ayıbalığı kayalık kıyıları Türkiye’nin Önemli Fok Alanları arasında olup, “Foça-Karaburun bölgesi Türkiye’deki Öncelikli 5 Akdeniz Foku Yaşam Alanı” arasına alınmıştır” denildi.

'ULUSLARARASI SÖZLEŞMEYE AYKIRI YAPILAŞMA ORTADAN KALDIRILSIN'

Ayrıca, 2012 yılında onaylanarak 2013 yılında hayata geçen “Akdeniz Fokunun Türkiye’de Korunması Ulusal Stratejik Eylem Planı’nda sınırların açıkça belirtildiğinin de altını çizen dernek şu ifadeleri paylaştı:

“Bölgede Akdeniz foklarının yaşadıkları Ardıç burnu ve civarındaki kıyılarda yer alan denizden girişli mağaralar ve kovuklarda Akdeniz foklarının yaşadığı ve yavruladıkları bilinmektedir. Ek-5'te sunulan ve Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ile TÜBİTAK-MAM tarafından düzenlenen III. Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu Düzenleme Komitesi tarafından kabul edilen Kongre Bildirisinde de vurgulandığı üzere, ülkemiz kıyılarında özellikle belli başlı kıyı alanlarında Akdeniz foklarının yaşadıkları mağaralarda mevzuata aykırı insan baskılarına yönelik süreçler ayrıntılı aktarılmıştır.”

Dernek, tüm bu bilgilendirmeler çerçevesinde, konunun yerinde incelenmesini, söz konusu iskele ve çelik konstrüksiyon kıyı yapısının izinlerinin kontrolü ve başkaca mevzuata aykırılık konularının belirlenmesini ve ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeye aykırı kıyı yapılaşmasının ortadan kaldırılmasını istedi.