Stoltenberg: Türkiye'nin Finlandiya'yla ilgili endişeleri giderilecek

NATO Genel Sekreteri, Finlandiya'nın olası NATO üyeliğiyle ilgili "Başvururlarsa tarihi bir an olur" dedi. Stoltenberg, "Türkiye'nin Finlandiya'nın üyeliğiyle ilgili endişeleri giderilecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri JENS Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğu, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki endişelerini gidermek için masaya oturulacağı ve uzlaşılacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Berlin’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, "Türkiye'nin (İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğiyle ilgili) dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim" dedi.

'FİNLANDİYA VE İSVEÇ EN YAKIN ORTAKLAR'

Finlandiya ve İsveç'in muhtemel üyelik başvurularıyla ilgili Stoltenberg, "NATO'ya katılmak isteyip istemediklerine karar vermek onlara kalmış. Alacakları karara saygı duyacağız çünkü tüm egemen uluslar, kendi yollarını seçme hakkına sahiptir. Finlandiya ve İsveç, NATO'nun en yakın ortaklarıdır. Başvurmaya karar verirlerse, bu tarihi bir an olacaktır. NATO'ya üyelikleri, ortak güvenliğimizi artıracak, NATO'nun kapılarının açık olduğunu ve saldırganlığın fayda etmediğini gösterecek." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusundaki endişeleriyle ilgili "Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman yaptığımız gibi endişeler olduğunda masaya oturuyoruz. Üyelik meselesinde nasıl hareket edeceğimiz konusunda ortak bir zemin ve fikir birliği bulabileceğimizden eminim" dedi.

'TÜRKİYE'NİN NİYETİ ÜYELİĞİ ENGELLEMEK DEĞİL'

Toplantı kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü aktaran Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in üyelik için başvuruda bulunması halinde hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimizi umuyorum. Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti. Bu nedenle Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim" değerlendirmesinde bulundu.

BLINKEN ÇAVUŞOĞLU'YLA GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya olası üyeliğiyle ilgili konuştu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, "ABD, ittifaka resmen başvurmayı seçerlerse İsveç veya Finlandiya'nın NATO uygulamasını güçlü bir şekilde destekleyecektir" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü belirten Blinken, Finlandiya'nın olası üyeliğiyle ilgili görüş birliğine ulaşılacağını belirtti. (AA)