Stoltenberg: Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleri yeniden başlayacak

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında mart ortasında üçlü bir toplantı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mutabık kaldıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında mart ayı ortasında üçlü bir toplantı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mutabık kaldıklarını açıkladı.

AA'nın haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Estonya’nın Bağımsızlık Günü dolayısıyla ülkeyi ziyaret eden Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçen hafta Ankara'da iyi bir görüşme yaptım. Görüşmelerin tekrar başlaması ve mart ortasında NATO karargahında, benim himayemde Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında geçen haziranda imzalanan anlaşmanın uygulanması ve katılım sürecinin nasıl tamamlanacağı konusunda üçlü bir toplantı düzenlenmesi üzerinde mutabık kaldık" dedi.

'Türkiye'nin Finlandiya'nın üyeliğine olumlu baktığını, İsveç'le ilgili bazı konuların bulunduğunu' aktaran Stoltenberg, 'iki ülkenin üzerlerine düşeni yerine getirdiğini, katılım protokollerinin uygulanma zamanının geldiğini' kaydetti.

Türkiye'nin askıya aldığı NATO üyelik görüşmelerinin mart ayı ortasında yeniden başlayacağını söyleyen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da konuyla ilgili olarak dün (23 Şubat) yaptığı açıklamada Türkiye'den görüşmeler için teyit beklediklerini dile getirmişti.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında 21 Ocak'ta Danimarkalı ırkçı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, Kuran-ı Kerim yakmıştı. Eylemlerin ardından Ankara, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda gerçekleştirilen üçlü görüşmeleri askıya aldı.

Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki gerilimi tırmandırmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İsveç’ten önce Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayabileceğini söylemişti. Finlandiya Başbakanı Marin ise, iki kuzey ülkesinin güvenliklerinin birbirlerine karşılıklı olarak bağlı olduğunu; bir ülkenin NATO üyesi olup diğerinin olmaması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)