Stoltenberg, savaşın başından bu yana ilk kez Kiev'de: 'Ukrayna'nın haklı yeri NATO'dur'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana ilk kez başkent Kiev'i ziyaret etti ve Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana ilk kez Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Stoltenberg, Mihaylov Meydanı'ndaki Anı Duvarı'nı ziyaret etti.

Stoltenberg'in Kiev ziyaretine ilişkin daha önce duyuru yapılmamıştı. Anı Duvarı'nı ziyaret eden Stoltenberg, burada Rusya-Ukrayna savaşı sırasında hayatını kaybeden askerlerin fotoğrafları ve isimlerinin yer aldığı duvarın önünde saygı duruşunda bulundu. Stoltenberg, ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştü.

'NATO, SONUNA KADAR YANINIZDA'

AA'nın haberine göre, NATO'dan yapılan açıklamada, Stoltenberg ile Zelenskiy'nin basın toplantısı düzenlediği, Genel Sekreter'in Ukraynalılara hitaben "NATO, bugün, yarın ve sonuna kadar yanınızdadır" diyerek Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekleyeceklerini vurguladığı aktarıldı.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin geçen Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya 65 milyar euro'su askeri yardım olmak üzere 150 milyar euro'luk destekte bulunduğunu, geçen yıllar içinde on binlerce Ukraynalı askeri eğittiğini, savaş uçakları, tanklar, zırhlı araçlar verdiğini ve bunların muharebe alanında fark yarattığını söyledi.

Müttefiklerin güvenlik çıkarlarının Ukrayna'ya desteği gerektirdiğini söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna'nın haklı yeri Avrupa-Atlantik ailesidir. Ukrayna'nın haklı yeri NATO'dur. Zaman içinde desteğimiz bunu mümkün kılacaktır" dedi.

'ÜYELİK VE GÜVENLİK GARANTİLERİ ANA GÜNDEM MADDESİ OLACAK'

Ukrayna'nın NATO üyeliği konusundaki soruyu da yanıtlayan Stoltenberg, "NATO müttefiklerinin Vilnius Zirvesi'nde Devlet Başkanı Zelenskiy'nin de katılımıyla NATO'nun Ukrayna'ya destek paketini güçlendirme ve daha fazla destek verme konusunda mutabık kalmalarını bekliyorum. Ayrıca Sayın Zelenskiy'nin üyelik, güvenlik garantileri konusunu da gündeme getireceğini anlıyorum. Bu da toplantının ana gündem maddelerinden biri olacaktır" diye konuştu.

'UKRAYNA'NIN NE ZAMAN NATO'DA OLACAĞINI ANLAMAK İSTİYORUZ'

Ortak basın toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de yarın yapılacak "Ramstein" formatlı toplantıya ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını aktararak "Ortaklarımızdan kararlar bekliyoruz. Her şeyden önce bu, aktif operasyonlarımıza silah desteğiyle ilgilidir. Cephede askerlerimiz ne kadar ileri gidebilirse Ukrayna ve Avrupa'da barış o kadar çabuk geri döner" dedi.

NATO üyeliğine bir alternatif hazırlamadıklarını kaydeden Zelenskiy, "Ukrayna'nın ne zaman NATO'da olacağını anlamak istiyoruz. Bu yolda güvenlik garantileri istiyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)