Stoltenberg, Güney Kore'yi ziyaret etti: 'NATO'nun Asya versiyonu'

Güney Kore'yi ziyaret eden Stoltenberg,"Kuzey Kore'nin yaptıklarını gördüğümüzde, nükleer caydırıcılığın hala çok önemli bir görev olduğunu anlıyoruz" dedi. Stoltenberg'e Pyongyang'dan tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Güney Kore'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Seul'de bir toplantıda, Kuzey Kore, Rusya ve Çin'in nükleer gücü karşısında, ABD'nin 'nükleer caydırıcılığının müttefik ülkelere yayılması gerektiğini' savunan Stoltenberg'e Kuzey Kore'den tepki geldi.

AA'nın aktardığına göre, Kore Yarımadası'ndaki jeopolitik riskler konunda araştırmalar yürüten CHEY İleri Çalışmalar Enstitüsü'ndeki bir toplantıda konuşan Stoltenberg, nükleer silahlar var oldukça NATO'nun bir 'nükleer ittifak' olmayı sürdüreceğini dile getirdi. Stoltenberg, 'Rusya, Çin ve Kuzey Kore'nin nükleer tehditleri ortadayken ABD ve Fransa gibi NATO müttefiklerinin nükleer silahları terk etmesinin daha büyük tehlike doğuracağını' savundu.

'NÜKLEER SİLAHLARIN YAYILMASINI ÖNLEMENİN EN İYİ YOLU'

Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı: "Nükleer silahlar var olduğu sürece özellikle Rusya gibi otoriter güçler bunlara sahip olmaya, mobilize etmeye yönelik büyük yatırımlar yaparken, Çin'de gördüğümüz gibi fırlatılmaya hazır silahların sayısı artıyorken ve de Kuzey Kore'nin yaptıklarını gördüğümüzde, nükleer caydırıcılığın hala çok önemli bir görev olduğunu anlıyoruz." 

Güney Kore'nin, NATO'nun Nükleer Planlama Grubu benzeri bir yapı içinde ABD ile nükleer silah paylaşımına ihtiyacının olup olmadığı sorusuna, "Genişletilmiş caydırıcılık dediğimiz şeyin ne olduğunun anlaşılması önemli. Bazı NATO müttefikleri ve Güney Kore gibi bazı ortaklar, nükleer silahlara sahip olmasalar da ABD'nin sağladığı nükleer caydırıcılık şemsiyesinden yararlanıyor. Bu, nükleer silahların yayılmasını önlemenin en önemli yolu" diye yanıt verdi.

NATO Genel Sekreteri, iki günlük ziyaret için dün Güney Kore'ye gelmişti. Stoltenberg'in ziyaretinin ikinci gününde bugün Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Savunma Bakanı Lee Jong-sup ile görüşmesi bekleniyor. NATO Genel Sekreteri, Güney Kore'nin ardından 30 Ocak-1 Şubat'ta Japonya'yı ziyaret edecek.

'NATO'NUN ASYA VERSİYONU'

Stoltenberg, Seul hükümetini Ukrayna'ya askeri desteği 'artırmaya' ve ABD'nin 'nükleer caydırıcılığına' katılmaya çağırırken, Kuzey Kore pazartesi günü NATO'nun ziyaretini eleştirdi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Uluslararası Politika Çalışmaları Derneği'nden araştırmacı Kim Tong Myong, Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA)'da yazdığı yazıda, “Ukrayna'yı bir vekalet savaşı sahnesine çeviren bir askeri örgütün üst düzey komutanı, harekât sahasının bir parçası bile olmayan Doğu Yarımküre'nin Asya-Pasifik bölgesine denizden ve karadan uçuyor. Bu gerçeğin kendisi endişeye yol açıyor" dedi. Kim, yazısında, "NATO genel sekreterinin gezisi NATO'nun Asya versiyonunun yaratılmasını teşvik etmeyi mi amaçlıyor?" diye sordu. 

'SAÇMA VE KATIKSIZ BİR SAFSATADIR'

Pyongyang hükümetinden konuyla alakalı bir başka açıklama, Dışişleri Bakanlığı ABD İşleri Departmanı genel müdürü Kwon Jong Gun'dan geldi. ABD'nin Ukrayna'ya Abrams sınıfı tanklar vermesi üzerine KCNA'ya yaptığı açıklamada Kwon, “ABD'nin Rusya'ya silah sağladığımıza dair açıklamaları, Kore yarımadasına 'genişletilmiş caydırıcılık' sağlama bahanesiyle sık sık nükleer saldırı araçlarını sokan bu ülkenin mantıksız, çarpık ve gangster benzeri düşünce tarzının bir uzantısı olduğu için saçma ve katıksız bir safsatadır'' dedi.

'VAHİM BİR PROVOKASYON'

Kwon, Kuzey Kore'nin Moskova'ya herhangi bir silah tedarik ettiğini de yalanladı: "ABD, Ukrayna'ya silah teklifini haklı çıkarmak için aptalca bir girişimle, 'Kuzey Kore ile Rusya arasında silah ticareti'ne dair asılsız söylentiden tekrar bahsetti. Egemen bir devletin ulusal savunmasına ilişkin meşru hakkı sorgulamak yasa dışı bir eylemdir. Ayrıca, var olmayan bir şeyi uydurarak Kuzey Kore'nin imajını lekelemeye çalışmak, asla izin verilemez ve tepkisini tetiklemekten başka sonucu olmayan vahim bir provokasyondur." (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler NATO Stoltenberg Kore