Stoltenberg de Avrupa'daki 'nükleer' tartışmasına katıldı: 'Fayda sağlamaz'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa'nın kendi nükleer caydırıcılığının olması gerektiği yönündeki tartışmaların fayda sağlamayacağını ve ittifakı baltalayacağını savundu.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'nın Bavyera eyaletinde düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı'nda katıldığı panelde, Avrupa'nın kendi nükleer gücüne sahip olması gerektiği yönündeki tartışmalara yanıt verdi. Stoltenberg, bu tartışmaların NATO'yu baltalayacağını ve fayda sağlamayacağını söyledi.

'NATO'NUN İŞE YARAYAN NÜKLEER CAYDIRICI ROLÜ VAR'

AA'nın aktardığına göre, Stoltenberg, "NATO'nun onlarca yıldır işe yarayan nükleer caydırıcı rolü var. Bu, ABD'nin Avrupalı müttefikleriyle yaptığı bir şey. NATO'nun nükleer caydırıcılığının sorgulanması, fayda sağlamaz. Gerçekten inandırıcı bir caydırıcılık ihtiyacı duyduğumuzda NATO'yu baltalayacaktır" açıklamasında bulundu.

"Her şeyin harika olduğunu söylemiyorum. Avrupalı müttefiklerin (savunma harcamalarını artırma konusunda) daha fazlasını yapması gerektiği konusunda hemfikirim ama en azından doğru yoldayız" diyen Stoltenberg, konu Ukrayna'ya geldiğinde Avrupa ülkeleri ve Kanada'nın, ABD'den daha fazla destek sağladıklarına dikkat çekti.

Stoltenberg, ABD'nin Ukrayna'ya yardım üzerinde anlaşması gerektiğini, bunun acil ve hayati olduğunu belirterek "Şu an sorun elbette şu: Kongrede karar alınamaması, ABD'den gelen akışın azaldığı anlamına geliyor. Bu, Ukrayna'daki cephe hattını doğrudan etkiliyor" dedi.

TRUMP'IN AÇIKLAMASI SONRASI ALMANYA'DA 'NÜKLEER' TARTIŞMASI

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayı Donald Trump'ın Avrupa'ya yönelik yaptığı “Rusya saldırırsa sizi korumayız” açıklaması, Almanya'da da nükleer silah tartışması başlatmıştı. Koalisyon üyesi Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Avrupa Parlamentosu milletvekili Katarina Barley, Trump'ın açıklamasına karşı Avrupa'nın kendi nükleer caydırıcılık sistemi üzerinde düşünmesi gerektiğini söylemişti.

Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lindner'den de Barley'in önerisine dolaylı destek gelmişti. Lindner, Fransa ve İngiltere'nin nükleer silahlara sahip olduğunu hatırlatarak, bu iki ülke ile daha çok işbirliği istemişti. Lindner, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu konuda farklı vesilelerle işbirliği önerisi yaptığını belirterek, “Trump'ın açıklamalarını, NATO çatısı altında kendi güvenlik sistemimizi kurmak için bize yönelik bir talep olarak algılamamız gerek” diye konuşmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)