Trump'ın 'Rusya' açıklaması sonrası Almanya'da 'nükleer silah' tartışması

SPD Avrupa Parlamentosu milletvekili Katarina Barley, Avrupa'nın kendi nükleer savunma sistemini kurması gerektiğini söyledi. Öneriye partilerden ve uzmanlardan farklı tepkiler geldi.

Fotoğraf: Niklas Jeromin / Pexels
Google Haberlere Abone ol

ALMANYA – ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayı Donald Trump'ın Avrupa'ya yönelik yaptığı “Rusya saldırırsa sizi korumayız” açıklaması, Almanya'da atom silahları tartışması başlattı. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Avrupa Parlamentosu milletvekili Katarina Barley, Trump'ın açıklamasına karşı Avrupa'nın kendi nükleer caydırıcılık sistemi üzerinde düşünmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu için yeniden aday olan Barley, Tagesspiegel gazetesi ile söyleşisinde, “Trump'ın bu açıklamasından sonra ABD'ye güvenilmez” dedi. Avrupa ordusunu kurma yolunda atom silahları konusunun da düşünülmesini isteyen Barley, bununla birlikte ABD'nin Avrupa'da nükleer güç olarak kalmasının kendi çıkarına da olduğunu vurguladı.

LİNDNER: 'FRANSA VE İNGİLTERE İLE KONUŞULMALI'

Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lindner'den de Barley'in önerisine dolaylı destek geldi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesindeki yazısında Lindner, Fransa ve İngiltere'nin nükleer silahlara sahip olduğunu hatırlattı, bu iki ülke ile daha çok işbirliği istedi. Lindner, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu konuda farklı vesilelerle işbirliği önerisi yaptığını belirterek, “Trump'ın açıklamalarını, NATO çatısı altında kendi güvenlik sistemimizi kurmak için bize yönelik bir talep olarak algılamamız gerek” görüşünü ifade etti.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Avrupa Parlamentosu Muhafazakar Partiler Birliği Başkanı Manfred Weber de Avrupa'nın kendi nükleer savunma sistemi kurma önerisine destek verdi. Bild gazetesine konuşan Weber, “Avrupa kendi nükleer koruma sistemini kurmalı ki kimse bizi atom silahlarıyla tehdit etmeye kalkışmasın” dedi.

SCHOLZ: 'İŞLEYEN İYİ BİR SİSTEMİMİZ VAR'

Polonya Başbakanı Donald Tusk ile basın toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtlayan SPD'li Federal Başbakan Olaf Scholz, Avrupa'nın kendi nükleer savunma sistemini kurmasından yana olmadığını söyledi. Var olan sistemin kalmasından yana olduğunu belirten Scholz, “ABD atom silahları temelinde işleyen, iyi işleyen bir savunma sistemimiz  var. Ayrıca, Transatlantik işbirliği de çok iyi işliyor” dedi. Almanya'da atom silahlarının bulunduğunu hatırlatan Scholz, bunların acil durumda kullanılması için Alman ordusunun savaş uçakları sağlayacağını belirtti.

Trump'ın açıklamalarını 'soğuk duş' olarak niteleyen Polonya Başbakanı Tusk ise Avrupa'nın kendi nükleer savunma sistemini kurma önerilerine sıcak baktığını söyledi. Putin'in her fırsatta Batı'yı nükleer silah kullanmakla tehdit ettiğini söyleyen Tusk, “Avrupa'nın güvenliği için yapılan her öneri ve proje dikkate alınmalı” dedi.

CDU'LU KİESEWETTER: “ABD'Yİ AVRUPA'DAN KAÇIRIRIZ”

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) savunma politikaları sözcüsü Roderich Kiesewetter, Avrupa'nın kendi nükleer savunma sistemini kurma önerisine karşı çıktı. Welt gazetesine konuşan Kiesewetter, Avrupa'nın kendi nükleer savunma sistemi kurmasının, ABD'yi Avrupa'dan kaçıracağını ileri sürdü, ayrıca Avrupa'nın savunma harcamalarını beş katına çıkaracağını söyledi. “ABD, bir Avrupa gücü olarak kalmaya ve burada nükleer silahlara sahip olmaya ikna edilmeli” diyen Kiesewetter, İngiltere ve Fransa'nın nükleer silahlarının ABD'nin yerini dolduramayacağını savundu.

Hamburglu barış araştırmaları uzmanı Ulrich Kühn de Avrupa'nın atom silahları edinmesi önerisine karşı çıktı. Kamu yayın kuruluşu MDR'ye konuşan Kühn, bugün için bu önerinin gerçekçi olmadığını söyledi. Kühn, “Atom silahlarında, acil durumda düğmeye basacak biri gerek. Bu kişi Avrupa Birliği'nde kim olabilir? En küçük konularda bile uzlaşma sağlanamıyor” görüşünü ifade etti.

ALMAN SAVUNMA BAKANI ÖZEL FON ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Öte yandan, SPD'li Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius, Alman ordusunun modernleştirilmesi için 300 milyar euro tutarında ek özel fon önerisini reddetti. Haber sitesi RND'ye konuşan Pistorius, CDU'lu Kieswetter'den gelen öneri hakkında, “Ordunun sağlam temeller üzerinde durması için özel fonlar yerine uzun vadeli finansman sağlanmalı” değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra Almanya, ordunun modernleştirilmesi için 100 milyar euro tutarında özel fon kurmuştu. Uzmanlar, bu paranın çok yetersiz olduğunu söylüyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)