Stajyer avukatlardan 'insanca yaşam ve amacına uygun staj' talebi

İzmir Barosu’na kayıtlı stajyer avukatlar, amacına uygun staj talebini yineleyerek, "Adalet Bakanlığı tarafından ayrılacak bütçeyle insani yaşam koşulları sağlanmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu’na kayıtlı stajyer avukatlar,  Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. “İnsanca yaşam amacına uygun staj” yazılı pankart taşınan açıklamaya, bir çok avukatın yanı sıra Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Ankara Barosu önceki başkanlarından Kemal Koranel, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ercan Demir ile İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de katıldı. Hukukçular adına açıklama yapan avukat Çağla Nur Çavdar, AK Parti hükümetinin, açtığı hukuk fakülteleri ile ihtiyaç fazlası mezun sayısına sebebiyet vererek stajyer avukatların yaşam koşullarını ve staj eğitim süreçlerini kötüleştirdiğini söyledi.

'STAJYER AVUKATLARIN EKONOMİK SORUNLARI İÇİN HİÇBİR ADIM ATILMADI'

İktidarın, her geçen gün avukatların henüz mesleğe giriş aşamasında itibarını zedeleyecek düzenlemelere yenisini eklediğini söyleyen Çavdar, şöyle devam etti:

“AKP döneminde hukuk fakültesi sayısı 93'e çıkmıştır, her yıl 20 binin üzerinde stajyer avukat mesleğe adım atmaktadır. Görünen o ki 20 yılda hiçbir eleme ya da kota uygulamadan açılmasına izin verdiği 70'in üzerinde hukuk fakültesi ile her yıl 20 binin üzerinde hukuk fakültesi mezunu yaratırken mezun olanların özellikle de staj aşamasında yaşadığı koşullar siyasal iktidarın umurunda bile değildir. Bu nedenle de uzun yıllardır talep ediliyor olmasına rağmen stajyer avukatların ekonomik sorunları için hiçbir adım atmamıştır ve mesleğe hazırlıkta çok önemli bir aşama olan stajın verimli geçmesi için hiçbir iyileştirme sağlamamış, hiçbir önlem almamıştır. Siyasal iktidar sorunu gerçekten çözecek tedbirlerden uzakta durup henüz mesleğe giriş aşamasında avukatların itibarını zedeleyecek, stajı rotasından saptıracak naylon staj girişimlerine veya stajyere staj süresi sonrasında ikinci işte çalışmayı öneren düzenlemelere başvurmaktadır.”

'EMEK SÖMÜRÜSÜNE MARUZ KALIYORLAR'

Stajyer avukatların, asgari ücretin yarısına dahi tekabül etmeyen ücretler karşılığında günde dokuz saat haftada beş veya altı gün çalışarak emek sömürüsüne maruz kaldığını dile getiren Çavdar, yaygın olarak bilinenin aksine Avukatlık Kanunu veya TBB Staj Yönetmeliğinde stajyer avukatların ücret alamayacağına dair bir hüküm bulunmadığına da dikkat çekti. Stajyer ve genç avukatların patron avukatların vicdanına bırakıldığını söyleyen Çavdar, emek sömürüsü katlanarak arttığını ve avukatların umutsuzluğa sürüklenerek hayatına son verme noktasına dahi geldiğini kaydetti. Çavdar, son olarak şunları belirtti:

“Bilmelerine rağmen, duymalarına rağmen, görmelerine rağmen önlem almayan iktidara sesleniyoruz. Yarattığınız hukuk fakültesi enflasyonu ile niteliksizleştirdiğiniz eğitimin, uyguladığınız ekonomik politikalarla yarattığınız derin yoksulluğun, savunmaya karşı düşmanca tavrınızla itibarsızlaştırma çabanızın, ödemediğiniz ücretlerle yarattığınız ekonomik ve mesleki şiddetin mağdurları olarak biz buradayız. Adalet Bakanlığı tarafından ayrılacak bütçeyle stajyer avukatların da hakim-savcı stajyerleri gibi insani yaşam koşulları sağlanmalı, bu eğitim sürecini en az kaygı ve sömürüyle geçirmelidir. Stajyer avukatlar olarak insanca yaşam koşulları ve amacına uygun staj istiyoruz.” (DUVAR)