Vedat Muriqi: Babası futbola küstü oğlu golcü oldu

Fenerbahçe'nin golcüsü Vedat Muriqi'in babası da profesyonel olarak futbol oynamış fakat antrenörüyle yaşadığı olayından ardından futbolu bırakmış. Bu nedenle annesinin kendisini futbola yönlendirdiğini söyleyen Muriq, kariyerine başlama hikayesini "Bu olay babamın gücüne gidiyor ve futbolu bırakıyor. Annemin içinde babam futbolcu olamadı diye ukde kalıyor ve beni futbola yönlendiriyor" diye anlatıyor. Son üç haftadır gol sevinci yaşayamamasına rağmen takımının en golcü futbolsu olan Muriqi'in kariyerini inceledik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fenerbahçe'nin bu sezon kadrosuna kattığı Vedat Muriqi, 12 golle takımının en golcü futbolcusu oldu. Muriqi'in gol atamadığı son 3 maçta ise Fenerbahçe 8 puan kaybetti.

Kendisinin annesinin futbola teşvik ettiğini söyleyen Muriqi, futbola başlama hikayesini "Babam gençken profesyonel futbolcuymuş. Oynadığı takımda kamp dönemi tam otobüse binecekken takımın hocası babamı 'Sen kampta değilsin' diyerek otobüse bindirmemiş. Bu olay babamın gücüne gidiyor. Babam da bunun üzerine futbolu bırakıyor. Annemin içinde babam futbolcu olamadı diye ukde kalıyor ve beni futbola yönlendiriyor" sözleriyle anlattı.

Trabzonsporlu Alexander Sörloth'un 17 golle zirvede olduğu gol krallığı yarışında 12 golle dördüncü sırada yer alan Muriqi'in kariyerini derledik.

ESKİŞEHİRSPOR'DAN YANIT GELMEYİNCE GİRESUNSPOR'A TRANSFER OLDU

Vedat Muriqi, profesyonel futbol kariyerine 1930 yılında kurulan, ülkesinin köklü kulüplerinden KF Liria takımında başladı. KF Liria'da profesyonel olan Muriqi, 2012-2013 sezonu ara transfer döneminde Arnavutluk'un KF Teuta takımına transfer oldu. 2013-2014 sezonunun ortasında Arnavutluk'un KF Besa Kavajë takımında kiralık olarak forma giyen Muriqi, sezon sonunda Türkiye'nin yolunu tuttu.

Eskişehirspor'la deneme sürecinde antrenmanlara çıkan Muriqi, kulüpten yanıt gelmemesi üzerine Girensunspor'un transfer teklifini kabul etti. Muriqi, 2014-2015 sezonunda Türkiye Kupası ve 1'inci Lig'de toplam 32 maçta, 6 gol, 1 asistlik, 2015-2016 sezonunda ise 37 maçta, 17 gol ve 3 asistlik performans sergiledi.

Bir sonraki sezon Süper Lig ekibi Gençlerbirliği'ne transfer olan Muriqi, 40 maçta 6 gol ve 1 asistle oynadı. Muriqi, 2017-2018 sezonunun devre arasında 1'inci Lig'de mücadele eden Çaykur Rizespor'un kadrosuna dahil oldu.

MURİQİ DURUNCA FENERBAHÇE DE DURDU

Çaykur Rizespor'un üst lige yükselmesiyle yeniden Süper Lig'de forma giyen Muriqi, 2018-2019 sezonunda toplam 36 maça çıktı. 17 gol ve 8 asistlik performansıyla Fenerbahçe'nin dikkatini çeken Muriqi, 3.5 milyon Euro bonservis ücretiyle Sarı lacivertli kulübe transfer oldu.

Fenerbahçe'yle 4 yıllık sözleşme imzalayan Muriqi, ilk sezonunda takımının gol yükünü çekti. 22 haftanın geride kaldığı Süper Lig'de Muriqi, 12 kez ağları havalandırdı ve 5 gol pası verdi.

Muriqi'nin performansı takımın puan tablosundaki yerini de etkiledi. Muriqi'in gol atamadığı son 3 maçta Fenerbahçe, yalnızca 1 puan kazanabildi. Muriqi son olarak Fenerbahçe'nin Medipol Başakşehir'i 2-0 mağlup ettiği maçta, takımının ikinci golünü attı.

Muriqi, 2008 yılından bağımsızlığını ilan eden Kosova'yla toplam 23 kez milli maça çıktı. 8 kez ağları havalandıran Muriqi, 3 de asist yaptı.

'TRANSFER TEKLİFLERİ PERFORMANSINI DÜŞÜRDÜ' İDDİASI

Muriqi'in Avrupa'dan teklifler aldığı ve performansının bu nedenle düştüğü iddia edildi.

Kosovalı futbolcunun menajeri Haluk Canatar ise iddiayı yalandı ve "Kulübünde oynamaktan son derece mutlu olmakla birlikte şampiyonluk başarısına ulaşmak ve önümüzdeki sezon yeni başarılara ulaşmak ve Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edebilmekten başka hiçbir düşüncesi yoktur" dedi.

'SIRP ASKERLERİ TÜM ERKEKLERİ TOPLUYORDU'

Vedat Muriqi, 1994 yılında Yugoslavya'nın Prizren kentinde doğdu. Yugoslavya'nın dağıldığı süreçte yaşanan savaşta Muriqi ve ailesi Arnavutluk'a sığındı.

Fenerbahçe Dergisi'nin Ağustos 2019 sayısında çocukluk dönemini anlatan Muriqi, "1999-2000 seneleriydi. 5-6 yaşlarındaydım. O dönem Sırp askerleri Kosova’da baskın yaptıkları evlerdeki tüm erkekleri topluyor, ya onları kendileri için çalıştırıyorlar ya da işkence yapıp öldürüyorlardı. Bizim eve baskın yapan Sırp askerleri ise ‘Evden çıkın’ dedi. Allah’ın sevdiği kullarıymışız ki bize merhametli Sırp askerleri denk geldi de bizim evden kimseyi götürmediler" dedi.

'EVİMİZ BASILDIKTAN SONRA ARNAVUTLUK'A GİTTİK'

Evlerine düzenlenen baskından sonra Arnavutluk'a gittiklerini dile getiren Muriqi, şunları söyledi:

"Bir saat civarında toparlandık. Anneme sordum ‘Nereye gidiyoruz?’ diye. O da bana ‘Tatile gidiyoruz’ dedi. 50-55 kişi Arnavutluk’ta bir evde kalmaya başladık. NATO’dan kumanya geliyordu ama tabii kısıtlıydı. Annemizden yiyecek bir şey isterdik sabah soğan-ekmek verirdi. Öğle tekrar isteyince yine soğan-ekmek verirdi. Annemin çaresizliğinden ağladığını bilirim. Arnavutluk’ta bize yardımcı olan kişiler, evin büyüklerini çay-kahve içmeye götürürlerdi. Onlar da çayı kahveyi şekersiz içip orada verilen şekerleri bize, çocuklara getirirlerdi şeker yiyelim diye. Arnavutluk’ta yaklaşık 2 ay kaldık. Daha sonra Kosova’da olaylar çözülünce evimize döndük. Evimiz yerinde duruyordu. Sadece ortalığı biraz dağıtmışlar. Savaş dönemi bizim ailenin köfteci dükkanı vardı. Hava kararmadan köfteciyi kapatıp eve gelirlerdi. Çok zor günlerdi."

'BABAM OTOBÜSE ALINMAYINCA FUTBOLU BIRAKTI'

Vedat Muriqi, babasının gençlik döneminde profesyonel futbolcu olduğunu fakat antrenörünün kamp otobüsüne alınmaması nedeniyle futbola küstüğünü ve hentbolcu olduğunu anlattı.

Muriqi, "Babam ben 7 yaşındayken rahmetli oldu. Babam gençken profesyonel futbolcuymuş. Oynadığı takımda kamp dönemi tam otobüse binecekken takımın hocası babamı 'Sen kampta değilsin' diyerek otobüse bindirmemiş. Bu olay babamın gücüne gidiyor. Babam da bunun üzerine futbolu bırakıp hentbola yöneliyor ve hentbolcu oluyor. Babam hentbolda Yugoslavya liginde şampiyonluklar yaşamış, 'Yılın En İyi Hentbol Oyuncusu' gibi ödüller kazanmış. Babamın futbol takımının adı Progres’di. Artık öyle bir takım yok" diye konuştu.

'ANNEM BENİ FUTBOLCU YAPMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞTI'

Annesinin teşvikiyle futbola başladığını aktaran Muriqi, "Annemin içinde babam futbolcu olamadı diye ukde kalıyor ve beni futbola yönlendiriyor. Annem beni futbolcu yapmak için çok uğraştı. Savaştan sonra Kosova’da gençleri spora yönlendirme yönünde altyapıya önem verildi. O sırada Liria takımının altyapısında 8-9 yaşlarında başladım futbola. Evden uzaktı idman yaptığımız yer ama annem beni hep idmanlara gitmem için motive etti. 16 yaşında Kosova’da profesyonel oldum. 18 yaşımda Arnavutluk’un Teuta takımına transfer oldum" dedi.

'ESKİ ZOR GÜNLERİ YAŞAMAMAK ADINA DAHA ÇOK ÇALIŞIYORUZ'

Muriqi, "Uzun boylu bir futbolcusun ve genelde uzun boylu futbolcuların ayakları çok iyi olmaz. Futbola erken başlaman sayesinde mi ayak tekniğini geliştirdin?" sorusuna ise "Erken başlamak çok avantajlı ama altyapımızın şartları savaştan yeni çıkmış bir ülkenin altyapısı ne kadar iyiyse o kadar iyiydi. Sahalar topraktı. Şartlar çok elverişli değildi ancak oradaki hocalarımın emeğiyle bazı şeyler öğrendik. Bir de Balkan insanı inatçı olduğu için, bir şeyi başladığında başarmak için çok uğraşıyor. Yaşadığımız eski zor günleri düşünerek bir seviyeye geldikten sonra onu devam ettirmek için, bir daha o günleri yaşamamak adına çok çalışıyoruz" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)