Amedspor Direniş Taraftar Derneği Başkanı Ramazan Tugay: Dünyada hiç bir takıma böyle ceza verilmedi

Amedspor geçen hafta taraftar yasağını protesto etmek için Sivas Belediyespor karşılaşmasına çıkmadı. Amedspor Direniş Taraftar Derneği Başkanı Ramazan Tugay, yönetimin aldığı kararı desteklediklerini belirterek, “Dünyada hiçbir takıma 41 maç taraftar yasağı getirilmemiştir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Amedspor, 23 Aralık 2015 tarihinde, Ziraat Türkiye Kupası grup maçlarında Başakşehir takımıyla karşılaştı. Tribünde açılan bir pankart, ligde ve kupada başarılı bir sezon geçiren Amedspor için her şeyin ters yüz olmasına neden oldu. Pankart, “Çocuklar ölmesin maça gelsin” diyordu ve bu slogan 2015’te Kürt illerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarına ve çatışmalara bir itirazı dile getiriyordu. Takım ceza aldı. en kalıcı ceza ise deplasman maçlarına taraftar desteğinden yoksun çıkması oldu. İki buçuk sezondur Amedspor, 60 karşılaşmanın 41’ine taraftarsız çıkmak zorunda kaldı.

CEZALAR TARAFTAR SAYISINI ARTIRDI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Amedspor’a ceza verdikçe, takımın taraftarı artmaya başladı. Bölgelere göre dağılımı göz önüne alındığında, üç büyüklerden sonra belki de en çok taraftarı olan takım oldu Amedspor. Çünkü adıyla bir şehri temsil ediyor olsa da maruz kaldığı ve haksız olarak değerlendirilen cezalar nedeniyle geniş kesimler takımla bir özdeşlik kurmaya başlamıştı. “Çocuklar ölmesin maça gelsin” gibi sloganlarla toplumsal sorunlara gösterdiği duyarlılığın bunda etkisi büyük oldu elbette.

Amedspor’un ilgi odağı olmasında takımın önemli oyuncularından, dün ömür boyu futboldan men cezası verilen Deniz Naki’nin de payı da vardı kuşkusuz. Deniz Naki, en baştan beri Türkiye’de top koşturan futbolculardan farklı bir profil çizdi. Sahada başarılı bir futbolcuydu ancak siyasi içerikli mesajlarıyla daha çok gündeme geldi. Bu nedenle hakkında davalar açıldı ve saha içinde saldırıya uğradı.

TFF'nin ceza vermediği durumlarda, İl Spor Kurulları, Amedspor’a ceza vermeye başladı. Amedspor iki buçuk yılda 41 deplasman maçına taraftarsız çıktı. Geçen hafta oynanması beklenen Sivas Belediyespor karşılaşması da İl Spor Kurulunca taraftar yasağı getirildi. Yasaktan sonra kulübün yönetim kurulu toplanıp karar aldı. İl Spor Kurulu’nun aldığı kararı protesto etmek için takım sahaya çıkmayacaktı. Kulübün başkanı Nurullah Edemen, yaptığı ilk açıklamada, verdikleri kararın arkasında durduklarını söyledi.

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

Bu kararla ilgili taraftar ne düşünüyor? Bunu öğrenmek için Amedspor Direniş Taraftar Derneği Başkanı Ramazan Tugay ile görüştük. Tugay, “Geçen yıl takımın yönetim kuruluna ‘bir maç sahaya çıkmayın’ dedik. Çünkü Amedspor taraftarına getirilen taraftar yasağı Türkiye liglerinde hiçbir takımın taraftarına yapılmadı. Futbol taraftar demektir. Biz de her takım taraftarı gibi deplasmanda da takımımızı desteklemek istedik. Ama buna izin verilmedi. Ya TFF ceza verdi ya da İl Spor Kurulu güvenlik gerekçesiyle Amedspor taraftarına izin vermedi. Bu haksızlığa karşı çıkmak için takımın gerekirse sahaya çıkmaması gerektiğini hep söyledik” dedi.

Ramazan Tugay, Amedspor'un başarısızlığında yanlış transferlerin de payının olduğunu söylüyor.

Sivas Belediyespor maçı için taraftarlar olarak hazırlıklarını yaptıklarını, kendilerini Sivas’a götürecek otobüsleri kiraladıklarını belirten Ramazan Tugay, “Yine son dakikada haber geldi, İl Spor Kurulu güvenlik gerekçesiyle Amedspor taraftarını kabul etmemiş. Güvenlik sadece Amedspor taraftarı söz konusu olduğu zaman mı sağlanamıyor? Her maçta olay çıkabilir, taraftarlar arasında kavga çıkabilir. Güvenlik kurumlarının işi bunun önüne geçmektir. Her maçın güvenliğini sağlayanlar sadece Amedspor maçlarında olay çıkacak diye korkuyorsa bu doğru bir şey değil. Sivas Belediyespor maçı için de yasak gelince, artık bıçak kemiğe dayandı. Yönetim doğru bir karar aldı. Belki bu şekilde sesimizi duyarlar” şeklinde konuştu.

YASAK İÇİN MECLİS MESAİSİ

Deplasman yasaklarına karşı valilikle konuştuklarını, bisikletle şehir turu yapmak gibi etkinlikler düzenlediklerini anlatan Tugay, yasağın kalkması için Meclis’e gittiklerini de belirtti.

Tugay Meclis’te yaptıkları görüşmelerle ilgili şunları söyledi: “Dernek olarak Meclis’e gittik, belki dedik sesimizi duyan olur, siyasetçiler yasağın kalkmasını sağlar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret ettik, yaklaşık yarım saat görüştük kendisiyle. HDP’li milletvekilleriyle de görüştük. Hepsine, deplasmanda taraftar yasağının kaldırılması gerektiğini anlattık. AK Partili milletvekilleriyle de görüşmeye çalıştık ama nedense onlar kaçtılar bizden, görüşmek istemediler.”

'FUTBOLCULAR AMEDSPOR TARAFTARIYLA BAĞLANTI KURAMADI' 

Takımın kötü bir sezon geçirdiğini belirten Tugay, sezon başından bu yana takımın yaşadıklarını şöyle anlattı: “Transfer yanlış yapıldı, bunda önceki hocanın payı büyük oldu. Futbolcular kendilerini buraya ait hissedemediler, Amedspor taraftarıyla bir bağ kuramadılar. İlk devrenin ardından 11 futbolcu ayrıldı takımdan, 7 futbolcu transfer edildi. Yeni transferlerin birbirlerine, hocaya ve Diyarbakır’a alışması biraz zaman alacak. Bu yüzden kimse onlardan şampiyon olmasını beklemiyor ama taraftar olarak sahaya çıktıklarında mücadele etsinler istiyoruz.”

Takımın ekonomik bir gelirinin olmadığına da dikkat çeken Ramazan Tugay, iş insanlarının destek vermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Amedspor bu şehrin takımıdır. Valilik ve belediye elindeki fondan takıma düşen payı vermelidir. İş insanları da Amedspor’dan kaçmasın, takımı desteklediklerini maddi manevi göstersinler.”

Takım küme de düşse desteklemeye devam edeceklerine vurgu yapan Tugay, önümüzdeki hafta kendi sahalarında Tuzlaspor’u ağırlayacaklarını hatırlatarak bütün taraftarları maça beklediklerini söyledi.

‘DENİZ NAKİ KARDEŞİMİZDİR’

Tedavi için gittiği Almanya’da silahlı saldırıya uğrayan Deniz Naki ile ilgili çeşitli söylentiler dolaştı. Naki’nin Türkiye’ye bir daha gelmek istemediği yönünde çıkan haberlerin yanı sıra başarılı futbolcunun, İsveç liginde mücadele veren Dalkurd takımıyla görüştüğü de ileri sürüldü.

Deniz Naki’nin Türkiye’ye dönüp dönmeyeceği tartışılırken TFF Amedsporlu futbolcu ile ilgili kararını açıkladı. Kimi paylaşımlarında “ayrımcılık ve ideolojik propaganda” yaptığı gerekçesiyle Naki’ye 3 yıl 6 ay müsabakalardan men cezası ve ceza 3 yılı aştığı için “sürekli hak mahrumiyeti” ile cezalandırdı. Tugay, TFF kararıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Biz bu kararın söz konusu Deniz Naki olduğu için alındığına inanıyoruz. Deniz Türkiye’de futbol oynamaya başladığından bu yana sürekli baskı altında tutuldu. Deniz düşüncelerini paylaşmış, doğrudur yanlıştır, bu onun düşüncesidir. Bu ağır cezayı hak etmediğini düşünüyorum. Bu ağır cezada adaletli hiçbir şey yok.”

Amedspor taraftarının Deniz Naki’yi benimseyip sevdiğini söyleyen Tugay, “Takıma büyük katkıları oldu Deniz’in. Amedspor’a gelmese de kardeşimizdir” dedi.