Socrates: Futbol milyon dolarların değil, milyonların oyunu!

Gazeteci yazar Serhan Asker, yüzlerce ülke gezerek dünyaca tanınan sporcularla yaptığı röportajları "Efsane Değil İnsanım" adlı kitapta topladı. Kitaba adını veren ise Asker'e konuşan pistlerin efsane ismi Formula 1 pilotu Michael Schumacher'in "Bana önce insan sonra şampiyon desinler" sözü oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Gazeteci Serhan Asker'in kaleme aldığı 'Efsane Değil İnsanım' adlı kitap Defne Kitap etiketiyle okuyucu ile buluştu. Yüzden fazla ülkeye seyahat eden yazarın spor muhabirliği yaşamı boyunca sporun tanınan isimleriyle gerçekleştirdiği röportajları ve anıları içeriyor.

Michael Schumacher'den Andres Iniesta'ya, Mario Balotelli'den Didier Drogba'ya kadar birçok ünlü sporcunun anılarına ve hikâyelerine yer verilen kitabın bir de sürprizi var. Türk futbolunun duayen spikerleri 304 sayfalık 'Efsane Değil İnsanım' kitabını okurlar için 8 saatlik bir sesli kitap haline getirdi. Halit Kıvanç, Ercan Taner, Orhan Ayhan, İlker Yasin, Zafer Akyol ve Erdoğan Arıkan kitabı seslendiren isimlerden bazıları. Serhan Asker bu CD'nin görme engellilerin yanı sıra kitabı sesli dinlemek isteyenler için de önemli bir imkân olduğunu söylüyor.

INIESTA: KİTABIN İNGİLİZCESİ YAZILSIN

'Efsane değil insanım' kitabının kapağını İspanya mili takımının ve Barcelona'nın yıldızı Andres Inista süslüyor. 'Böylesine titiz hazırlanmış bir kitabın kapağında yer almaktan mutluluk duyduğunu' söyleyen Iniesta'nın bir de çağrısı var. "Bu kitabın İngilizcesi mutlaka yazılsın. Yoksa Arda Barcelona'nın kamplarında bütün kitabı bana okumak zorunda kalır."

Efsane Değil İnsanım, Serhan Asker, 303 syf, Defne Kitap, 2017.

3 KİŞİNİN SON RÖPORTAJI BU KİTAPTA

Röportajlara ve anılara yer verilen kitabın dili romanı andırıyor. Gittiği ülkelerdeki futbol müzelerini de ziyaret eden, 1930'dan günümüze Dünya Kupası'nın oynandığı tüm stadyumlara ayak basan yazar Serhan Asker'in röportaj yaptığı üç isim kitabın yazıldığını göremeden hayatını kaybetti. Brezilyalı Sokrates, Portekiz'in "kara panter" lakaplı kalecisi Eusebio ve 1992 Avrupa Şampiyonası'nın şampiyon hocası Richard Möller Nielsen anılarını Asker ile paylaştılar ama kitabı göremediler.

'FUTBOL MİLYON DOLARLARIN DEĞİL MİLYONLARIN OYUNU'

Ülkesindeki diktatörlüğe karşı yürüttüğü mücadeleyle tanınan, tıp fakültesi mezunu ve felsefe doktoralı Brezilyalı futbolcu Sokrates, endüstriyel futbola dair şunları anlattı, "Çalışanların patronlardan daha güçlü olduğu tek meslek futbol çünkü işçilerin arkasında kitleler vardır. Ayrıca futbol milyon dolarların oyunu değil, milyonların oyunudur. Bu kadar basit. Ancak şu da var, her şey artık para oldu. Acımasız bir endüstri gerçeği de ortada. Ben futbolu biraz da demokratik buluyordum. Sosyal anlamda biraz karışık ya da ondandır belki de. Öte yandan futbol bana yaşadığım ülkeyi, insanları öğretti."

SCHUMACHER DE KİTAPTA

2014'ün sonunda Alp dağlarında kayak yaptığı sırada kaza geçiren ve o günden beri sağlığına kavuşamayan, Formula 1'in 7 kez dünya şampiyonu olan efsane pilotu Michael Schumacher ile Monaco, Nurburgring ve İstanbul Park'ta 3 kez röportaj yapma imkânı bulan Asker, ünlü pilotun pistteki başarılarının yanı sıra doğal afetler sonrası mağdur insanlara yaptığı yardımların da altını çiziyor. Asker'in röportaj sırasında sözü pistteki zaferlerine getirdiğinde 'Geç onları' cevabını veren Schumache'in şu ifadeleri dikkat çekici, "Pistlerdeki birinciliklerimle elbette gurur duyuyorum.

Ama beni asıl gururlandıran kazandığım büyük paralarla dünyada sorunu olan yüreklere dokunma çabamdır. Bunları değil 7 binlerce dünya şampiyonluğuna değişmem. Zaten böyle bir refleksim olmasaydı, o virajları o süratle geçemez ve o şampiyonluklara ulaşamazdım. Bana önce insan sonra şampiyon desinler. Ben iç dünyamda bu saptamayı çoktan yapmıştım."