Duvar yazarları Türkiye-Kosova maçını değerlendirdi

Türkiye, Dünya Kupası Elemeleri'nde ilk kez üç puanla tanıştı. Maçın ardından Duvar yazarları Onur Salman ve Volkan Ağır, Türkiye Milli Takımı'nı değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu’nda, Türkiye A Milli Takımı ilk galibiyetini elde etti. Gruptaki dördüncü maçında Kosava'yı 2-0 yenen Türkiye puanını 5'e çıkardı. Türkiye'nin gollerini 51'inci dakikada Burak Yılmaz ve 54'üncü dakikada Volkan Şen kaydetti.

Maçın ardından Duvar yazarları Onur Salman ve Volkan Ağır, Türkiye A Milli Takımı'nın 'yeni' kadrosunu değerlendirdi.

ONUR SALMAN: BEN SANA KOSOVA'YI YENEMEZSİN DEMEDİM

Mili Takım her büyük turnuva sonrasında bir yeniden yapılanmaya giriyor. İster o turnuvaya katılmış olsun, ister turnuva biletini cebine koyamamış olsun. Mutlak bir yeniden planlama ile Türkiye futbolunun geleceği masaya yatırılır. Ya da öyle yapılacağı iddia edilir. Ama gelin görün ki hep aynı yerde sekeriz. Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Euro 2016 sonrası, başta Arda olmak üzere bazı oyuncuların Fatih Terim'le ters düşmesiyle en azından mecburi bir yenilenmeye gideceğimizi varsaymıştık. Terim de zaten Arda, Burak, Selçuk, Caner, Gökhan gibi isimleri, tartışmalar arasında kadroya almamıştı. Türkiye spor basını bu gelişmeyi tartışa dursun, bizim gibi futbol romantikleri de Yunus'lu, Çalhanoğlu'lu, Enes'li, Ahmet Çalık'lı, Tolga'lı kadrodan umutvar olmuştuk. Hatta ve hatta anlamsız tavırlarına rağmen Emre Mor’dan. Bu mecburi değişim, sempatik bir Milli Takım’ın da kapısını aralamıştı.

Ama hangi topraklarda ne dengeler üzerinde yaşadığımız malumunuz. Sempatik kadronun gidip yerine eskisinin gelmesi çok zaman almadı. Değişim hayalleri başka bahara kalırken Fatih Terim’in ‘küstüğü’ yıldızlarıyla kerhen ‘barıştığı’ hatta onların Terim’le barışıyormuş gibi yaptığını da gollerden gördük. Velhasılıkelam, ben sana Kosova’yı 4 dakikada attığın gollerle yenemezsin demedim, ben sana sempatik ve geleceği oluşturacak bir kadro kuramazsın dedim.

VOLKAN AĞIR: TERİM KENDİ TUZAĞINA DÜŞTÜ

İzlanda maçından 7, Ukrayna ve Hırvatistan maçlarından 8 farklı oyuncuyla sahaya çıktı A Milli Takım. Bu denli farklılığın oluşmasında elbette formda oyuncu sayısının fazlalılığı da var sakatlıkların da. Fakat Terim bu farklılıkları Euro 2016'nın ardından kadroda değişime gidilmesiyle açıkladı. Selçuk, Burak ve Arda'nın Milli Takım'da olmamasını başka bir şeye bağlamak mümkün değildi. Zira Fatih Terim de "Ben bu çocuklara güveniyorum" demişti. Galiba Hollanda Ligi gol kralı Enes Ünal'a artık güveni kalmamış. Çünkü Burak'ın ve Cenk'in kadroda olması kadar Enes'in maç kadrosunda olmamasının açıklanabilir pek bir yanı yok.

Dönüşüm sürekliliğine gıpta ile baktığımız Almanya Milli Takımı, San Marino karşısında Manuel Neuer, Mesut Özil, Toni Kroos gibi yıldızlarını kadroya almayıp Serge Gnabry, Benjamin Herichs, Leon Groetzka gibi gençleri oynattı. Sonuçta grubun en zayıf takımına karşı Gnabry 3 gol atarak yıldızlaştı. Enes Ünal da Türkiye'nin Gnabry'si olamaz mıydı Kosova karşısında? Olamadı. "Gençleşeceğiz, değişeceğiz, yenileneceğiz" sözlerine alıştırılmaya çalışılırken araya Emre Belözoğlu'nun girmesiyle Arda, Selçuk ve Burak takıma geri döndü çünkü. Fatih Terim maçtan önceki basın toplantısında, "Tuzağa düşmeyeceğim. Sadece maçı konuşacağım" demişti. Fakat 3 maç boyunca nedenini açıklamadan, kaçamak cevaplarla takıma almadığın oyuncuların sayesinde kazanılan galibiyetle Fatih Terim kendi tuzağına düşmüştü çoktan. Şimdi sonu gelmeyecek ve hep havada kalacak tartışmaların yeni başlığını atayım: "Madem Burak, Arda ve Selçuk'u takıma alacaktın da ilk 3 maçta neden almadın? Ukrayna'yı yenemez miydik? Şu an daha üst sırada olamaz mıydık?" Maç hakkında yazacak pek bir şey yok. Orta karar bir performansla galibiyetten başka bir sonuç alınmamalıydı, alınmadı.