Soylu'nun Habertürk yayınında gazeteciler kaçar dakika konuştu?

Programın tamamı göz önüne alındığında Veyis Ateş en az 4 dakika 4 saniye, Mehmet Akif Ersoy 2 dakika 26 saniye, İsmail Saymaz 8 dakika 34 ve Merdan Yanardağ 9 dakika 5 saniye konuşmuş...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Habertük TV'de yayınlanan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldığı programda gazetecilerin soru soramadıkları ve konuşamadıkları tartışması yaşanırken Teyit.org, katılımcıların kaçar dakika konuştuklarını inceledi.

Habere göre Veyis Ateş’in minimum 4 dakika 4 saniye, Mehmet Akif Ersoy’un 2 dakika 26 saniye, İsmail Saymaz’ın 8 dakika 34 ve Merdan Yanardağ’ın ise 9 dakika 5 saniye konuştuğu görülüyor.

Program sonrası yayına katılan gazeteciler bazı soruları soramadığı ve çok kısa süre konuştukları için eleştirilere maruz kaldı. Bazı haber siteleri ve sosyal medyadaki iddialara göre ise Veyis Ateş 1 dakika 14 saniye, Merdan Yanardağ 2 dakika 38 saniye, İsmail Saymaz 3 dakika 17 saniye, Mehmet Akif Ersoy ise 54 saniye söz aldı.

 

24 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan programın tamamına kesintisiz bir şekilde Habertürk’ün YouTube kanalından erişilebiliyor. Programın reklamsız süresi 2 saat 38 dakika. Programı ilk dakikasından itibaren izlediğimiz takdirde hangi gazetecinin ne kadar konuştuğu ölçülebiliyor. Programı Kübra Par açtıktan sonra bakandan önce ilk sözü Veyis Ateş alıyor. Ateş yayının ikinci dakikasında programa ilişkin kuralları anlatmak için 55 saniyelik bir giriş konuşması yapıyor. Ardından program başlıyor. 21:07’de başlayan birinci bölüm 41 dakika 15 saniye sürüyor. 

İlk bölüm boyunca Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy’un 16 saniye konuştuğu dikkati çekiyor. Ersoy, bu sürede olabildiğince kısa ve çok soru yöneltmeye çalışmış. Bir diğer Habertürk yayıncısı Veyis Ateş ise 105 saniye yani 1 dakika 45 saniye boyunca konuşmuş. Aynı bölümde Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz 1 dakika 34 saniye, Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ise 24 saniye konuşmuş. Ancak burada şunu da eklemek gerekli: Her gazeteci program boyunca aralara girmeye çalışarak zaman zaman söz almaya da çalıştığı için bu süreyi “en az” diye değerlendirebiliriz. 

Programın ikinci bölümü ise 21:58’de başlamış, YouTube kaydında bu bölüm 42:30’a denk geliyor. İkinci bölümde Veyis Ateş 20, Mehmet Akif Ersoy yedi saniye konuşabilmiş. Bu bölümde İsmail Saymaz 3 dakika 17 saniye konuşurken Merdan Yanardağ 5 dakika 40 saniye konuşmuş. 

Hatta programın süreleri ile ilgili iddiaların yayılması sonrası Yanardağ da bir cevap vermiş ve konuşma süresinin çok daha uzun olduğunu belirterek bu bölümdeki bir sorusuna atıfta bulunmuştu. 

Youtube kaydı 1:01:00 itibariyle izlendiğinde Yanardağ’ın 1 dakika 10 saniye kadar konuştuğu, birkaç saniye sonrasında da zaman zaman araya başkaları girse de 3 dakika 45 saniye söz alabildiği görülüyor. Yani Yanardağ kendine söz hakkı gelen bu kısımda en az beş dakika konuşuyor.

Yayının üçüncü bölümü ise Youtube kaydında 1:29:50 itibariyle başlıyor. Bu bölümde Veyis Ateş en az 1 dakika 59, Mehmet Akif Ersoy 2 dakika 3, Merdan Yanardağ 3 dakika 1, İsmail Saymaz 3 dakika 43 saniye konuşuyor.

Programın tamamı göz önüne alındığında Veyis Ateş’in en az 4 dakika 4 saniye, Mehmet Akif Ersoy’un 2 dakika 26 saniye, İsmail Saymaz’ın 8 dakika 34 ve Merdan Yanardağ’ın 9 dakika 5 saniye konuştuğu görülüyor. Ancak burada her katılımcının aralara girdiği ve kısa kelimelerini de dikkate aldığımızda bu sürelerin de “minimum” olduğunu söyleyebiliriz. Yine de programın çoğunluğunda Bakan Soylu'nun konuştuğu bilgisine ulaşabiliyoruz. (Kaynak)