YAZARLAR

Sonuç Trabzon’un oyun Antep’in

Bu oyundan şampiyon bir oyun çıkmaz ve bu oyun Trabzonspor’u favori yapmaz. Abdullah Avcı dörtlü savunmanın alan savunması için yeterli olduğuna artık inanmalıdır. İkinci bölgeyi güçlendirip, en azından rakipleri ikinci bölgede karşılayacak çözümleri bulmalıdır.

Abdullah Avcı’nın Trabzon’u belki bu sezon ilk kez bütün maç boyunca oyun inisiyatifini rakibe bıraktı. Bunun nedeni öyle sanıyorum, Abdullah Avcı'nın rakibini biraz hafife alması ve ev ödevini iyi çalışmamasıydı. Maçın başlamasıyla birlikte Berat’ın ikinci bölgenin bir parçası olamadığını gördük, çünkü Abdullah Avcı ona dörtlü savunmayla birlikte oynama rolü vermişti. Aynı paralelde Bakasetas da ikinci bölgede hiç görev almadı ve o da ileri üçlüyü dörtledi. Fiilen Trabzonspor 5-1-4 gibi tuhaf bir yerleşim şablonuna evirildi. 

Antep maça 5-3-2 olarak başlamıştı ama maçın 10. dakikasında yeni teknik direktörü Portekizli R.S. Pinto, bu kelepir durumu fark etti ve takımını 3-4-3 biçiminde yeniden yapılandırdı. İkinci bölgede dörde bir olarak sayısal olarak çoğalan Antep Futbol Kulübü, maçın ve oyunun inisiyatifini kesin biçimde ele geçirdi. İkinci bölgedeki bu dengesiz dağılıma Abdullah Avcı hiç müdahale etmedi ve açıkça söylemek gerekirse hayal kırıklığına uğradım. 

İlk kez Abdullah Avcı’nın sadece taktiksel değil, stratejik hata yaptığına tanık oldum. Belki de bu bariz hatanın meşru düşüncesini Abdullah Avcı kendi kendisine şöyle meşrulaştırmış olabilir; "Ben zaten oyunu savunma yapılarımla oynuyorum, dolayısıyla ikinci bölgeyi kaybetmek büyük bir handikap sayılmaz" diye düşünmüş olabilir.

Ben bu düşünceye katılmıyorum, çünkü savunma yapılanmasını neredeyse bitiren Trabzonspor’un oyun ihtiyaçları ikinci bölgede birikmiş durumda. Dolayısıyla bu maç ve önümüzdeki maçlarda Trabzonspor’un esas olarak ikinci bölge takımı nitelikleriyle maçların ve oyunların taleplerine karşılık vermelidir. 

Ama bu maçta bu zihniyetten en küçük örnekler görme şansımız olmadı. Hücumcular dahil bütün Trabzonsporlu oyuncuların topla ilk hamlesi geriye doğru oynamak oluyor. Yatay paslaşmalar, doğal olarak ikinci bölgeyi buharlaştırıyor ve geri pas oyunlarından sonra ileriye hep birinci bölgeden üçüncü bölgeye top atmak şeklinde sonuçlanıyor. 

Eğer top dolaşım modeli buysa, ikinci bölgeyi kontrol altına alan her rakip, oyunu Trabzonspor yarı sahasında oynar, hatta son dakikalarda olduğu gibi ceza sahasının içinde oynar. 

Bu oyundan şampiyon bir oyun çıkmaz ve bu oyun Trabzonspor’u favori yapmaz. Abdullah Avcı dörtlü savunmanın alan savunması için yeterli olduğuna artık inanmalıdır. İkinci bölgeyi güçlendirip, en azından rakipleri ikinci bölgede karşılayacak çözümleri bulmalıdır. 

Maç sonuç olarak Trabzonspor’un hanesine üç puan yazdırdı. Ama oyun olarak çok yetersiz olduklarını da belgelendi. Oyunun gerçek sahibi ve hükümranı kesin olarak Antep Futbol Kulübü'ydü.

 
 
 
 

Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.