Son yılların gözde tatil rotası: Amasra

Amasra, uygun fiyatlı tatil dendiğinde akla gelen rotalardan. Karadeniz’in incisi Amasra’nın doğasında dilerseniz huzur içinde dinlenebilir, dilerseniz de keyifli yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Son yılların popüler tatil rotalarından biri Amasra. Mini bir Game of Thrones sahnesini andıran Bartın’ın Amasra ilçesine, yakınlığından dolayı özellikle Ankaralılar büyük ilgi gösteriyor. Ankaralıların bu özel ilgisinden dolayı da geleceğin Kuşadası olarak görülüyor.

Amasra

İlçe merkezinin iskeletini meydana getiren Boztepe, Zindan, Küçük Ada ve Tekke Tepesi; bu yarımadadan ayrı olan Büyük Ada (ya da Tavşan Adası) değişik bir coğrafya. Boztepe’deki Sormagir Kalesi’ni Zindan Kalesi’ne bağlayan tek gözlü muhteşem köprü, Bizans dönemine ait ve 9. yüzyılda yapılmış. Bu iki kale, Amasra Kalesi’ni oluşturuyor. Metrelerce uzanan surlar ve burçlar, sizi âdeta tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

Amasra Müzesi

Kalenin içindeki eski bir Bizans kilisesi, Fatih’in fethi sırasında camiye çevrilmiş. Antik bir yerleşim merkezi olan Amasra ve çevresinden çıkan eski eserlerin bulunduğu Amasra Müzesi’ndeki yılan heykeli, Hadrian Torsosu (Zırhlı Gövdesi), Ceneviz Armaları ve Hitit Hançeri en çok ilgi çeken eserler. Sahilden bir buçuk kilometre içeride bulunan Bedesten ise geçmişte Roma Eyalet Meclis Sarayı olarak inşa edilmiş.

Amasra Bedesteni, Antik Tiyatro, Akropol, Necropol, Yeraltı Çarşısı, İlkçağ Opus Revincium Rıhtımlar ve Dalgakıranlar, Bizans dönemine ait Yıkık Kilise, Osmanlı hamamı kalıntıları, Bizans dönemine ait Kemere Köprü, Yeraltı Galerileri, Amasra Büyüktepe (İnziva) Mağarası, Kilise (Fatih Camii), Chapel (Kültür Evi), oyma mağaralar ve bedesten kalıntıları kentin tarihî ve turistik yerleri... 5.000 kişilik tiyatro, forum, şeref yolu, yeraltı çarşısı, akropol ve nekropol gibi bölümler toprak altında.

Amasra’nın plajları da oldukça popüler. Amasra-Bartın karayolu üzerinde, Amasra’ya dört kilometre uzaklıktaki Kuşkayası Yol Anıtı, Gaius Julius Aguilla tarafından Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına MS 41-54 yılları arasında yaptırılmış. Anadolu’da tek olduğu bilinen anıt, kayalara oyulmuş insan figürlü başsız bir heykel, hâkimiyeti sembolize eden bir Roma kartal figürü, iki kitabeden oluşuyor. “Devletler arası barış ve dostluk adına” da yapılan bu anıt da definecilerin hedefi olmaktan kaçamamış.

Amasra Müzesi

Barış Akarsu’nun da memleketi olan Amasra, uygun fiyatlarıyla da bütçe dostu tatil yerlerinden biri olarak görülüyor. Her bütçeye ve her zevke uygun konaklama imkânları mevcut.

(HABER MERKEZİ)