'Son diktatör'ün torunu özür diledi: Chun Doo-hwan, günahkar ve katildi

Gwangju ayaklanmasında öldürülen veya kaybolan kişilerin yakınlarından özür dileyen Chun Woo-won, dedesi Chun Doo-hwan'ın 'günahkar ve katil' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'nin 'son diktatörü' olarak bilinen Chun Doo-hwan'ın torunu Chun Woo-won, 1980'de Gwangju ayaklanmasında ordunun saldırıları sonucu öldürülen veya kaybolan 200’den fazla kişinin yakınlarından özür diledi. 27 yaşındaki Chun Woo-won, düzenlenen basın toplantısında, dedesi Chun Doo-hwan'ın 'günahkar ve katil' olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığına göre, büyükbabasının askeri cuntasına karşı çıkanları cesaretinden dolayı öven Chun Woo-won, dedesinin 'büyük bir suç işlediğini' ve 'daha önce özür dilemediği için çok üzgün olduğunu' ifade etti. Torun Chun, ayrıca şehrin ulusal mezarlığını ziyaret eden ilk aile üyesi oldu.

1980'de darbe karşıtı, demokrasi yanlısı eylemlere on binlerce kişi katılmış, ordu protestoları kanlı bir şekilde bastırmıştı. Gwangju şehri, darbeyle yönetime gelen Chun tarafından dayatılan sıkıyönetime karşı ayaklanmanın merkezi olmuştu. Gösterilerin dokuzuncu gününde askerler, şehirdeki protestoculara ateş açmıştı. Resmi rakamlara göre, ordunun protestoculara yönelik saldırısında 200'den fazla kişi öldü veya kayboldu. Hükümet, 2018’de Gwangju'daki baskın esnasında askerlerin kadınlara cinsel saldırıda bulunması nedeniyle özür dilemişti.

Chun Doo-hwan'ın cunta yönetimi 1988'de sona erdi. 1996'da vatana ihanet ve yolsuzluktan suçlu bulunan Chun, daha sonra devlet başkanlığı özel affıyla serbest bırakıldı ve 2021'de 90 yaşında öldü. (DIŞ HABERLER)