Somalili mülteci Abdullah: Dövüldük, soyulduk, denize atıldık

İsviçre'ye ulaşmak üzere ilk önce Türkiye'ye gelen ve sığınma başvurusu kabul edilmeyince Yunanistan'a giden Abdullah, "Dövüldük, soyulduk ve denize atıldık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre’ye hedefi ile geçtiğimiz yıllarda Türkiye ve Yunanistan’ın yolunu tutan Somalili Abdullah’ın yaşadıkları, Yunanistan basınına yansıdı. Yunanistan’a ana muhalefete yakın duran Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan habere göre, Yunanistan ve Türkiye’de iltica hakkını elde edemeyen Abdullah, bugün Somali’nin başkenti Mogadişu’da saklanarak yaşam mücadelesi veriyor.

Yunanistan basınına konuşan mülteci, Ağustos 2021'den günümüze dek Sisam'da (Samos) fizikî şiddet maruz kaldığını, soyulduğunu, denize atıldığını ve Türkiye’de cezaevine gönderildiğini belirtti. Abdullah, daha sonra Türkiye'den Somali'ye sınır dışı edildiğini anlattı. Somalili 24 yaşındaki genç, babasının ve iki çocuğunun öldürüldüğünü belirterek, kardeşinin kendisini beklediği İsviçre'ye ulaşmak üzere ilk önce Türkiye'ye geldi. Türkiye'ye sığınma başvurusunda bulunan Abdullah, başvurusunun reddedilmesinden sonra Yunanistan'a geçmeye karar verdi.

Efimerida ton Sintakton gazetesindeki habere göre, Abdullah’ın içinde bulunduğu, bir grup mülteciyi taşıyan bir tekne Sisam'ın Karlovassi bölgesindeki Potami plajına 29 Ağustos 2021 tarihinde ulaştı. Gemideki yaklaşık 25 kişiyle birlikte adaya ayak bastıktan sonra, saklanmak üzere iki gruba ayrıldılar. Yaklaşık 20 kişiden oluşan daha büyük grup ilerleyerek Leka köyüne ulaştı ve burada yerel sakinler tarafından fark edildiler.

'DÖVÜLDÜK, SOYULDUK, DENİZE ATILDIK'

“Sahilde oturan insanlarla karşılaştık, sonra koştuk ve beş kişiyle birlikte kaybolduk. 40 dakika koştuk. Yürürken motosikletli bir adam bizi durdurdu ve bize yardım edeceğini söyledi, sonra da bir telefon görüşmesi yaptı” diyen Abdullah, Sisam'da Yunanistanlı yetkililerin işkencelerine maruz kaldığın ve az sayıdaki eşyalarına el konulduğunu belirtiyor. Abdullah sözlerini, “Altı kişiydik, dövüldük, soyulduk ve denize atıldık" ifadeleriyle sürdürdü. 

TÜRKİYE'YE İTİLDİLER

Abdullah içeresinde bulunduğu 27 kişilik tekne Yunanistanlı yetkililer tarafından Türkiye kıyılarına doğru itildi. Tekne daha sonra Sahil Güvenlik tarafından tespit edildi ve kurtarıldı. Abdullah ile diğer mülteciler Türkiye’ye geri dönüşlerinde tutuklandı ve bir süreliğine cezaevine gönderildi. Abdullah cezaevine ilişkin,“Yemek genellikle bir parça ekmek ve bir kaşık meyve suyundan ibaretti” diyor.

Türkiye’ye ikinci varışından 16 ay sonra sınır dışı edilen Abdullah, “Şiddet mağduruydum ve hakları olan bir insan kavramının ötesinde muamele gördüm” dedi.